ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

Βαρουφάκης: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία

«Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο να μιλάμε πια για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη διαπραγμάτευση.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ αποκάλυψε: «Αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών. Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13% - 23% που δεν μπορεί να συζητηθεί. Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες».

«Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

Αφού επανέλαβε ότι ο λόγος που δεν έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση είναι η λιτότητα που ζητούν οι θεσμοί, εξήγησε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που ονομάζουν «παραμετρικά μέτρα».

«Όταν παρουσιάζουμε ένα μέτρο για παράδειγμα όσον αφορά στην περαίωση, δεν το υπολογίζουν, το θεωρούν διοικητικό μέτρο και λένε ότι θέλουν μόνιμα μέτρα. Εμείς εξηγούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά το '15 επειδή έχουμε μια εξάμηνη διαπραγμάτευση και άρα αυτή η δύσκολη χρονιά πρέπει να έχει έκτακτα διοικητικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εσόδων, καθώς το 2016 - 2017 τα έσοδα θα προέλθουν από την ανάπτυξη της οικονομίας. Αλλά αυτοί θέλουν μόνιμα υφεσιακά μέτρα. Δεν θα δεχθούμε μόνιμα υφεσιακά μέτρα», διευκρίνισε.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο φόρο» τον οποίο, όπως είπε «δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αποφασίσει αν θα τον διατηρήσουμε, είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

«Ίσως αποδεχθούμε αδικίες για ένα ορισμένο διάστημα για να αποφευχθούν άλλες αδικίες», συμπλήρωσε.

«Με το που κλείσει η διαπραγμάτευση θα δούμε τι ισοδύναμα μέτρα υπάρχουν, ώστε η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ να καταργηθεί».

Για τα τέλη κυκλοφορίας είπε ότι «δεν είναι στη σκέψη μας η επιβάρυνση όσων απέκτησαν νέας γενιάς πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με φορολόγηση επί της αξίας και όχι βάσει των κυβικών και να είμαστε φιλικοί με το περιβάλλον».

Όπως είπε «η συμφωνία θα είναι μια και καλή, αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση», συμπληρώνοντας μετά από ερώτηση ότι «θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος».

Ερωτηθείς, τέλος, αν θα είναι υπουργός Οικονομικών μετά τη συμφωνία απάντησε ότι «εγώ προσωπικά ρίψασπις δεν είμαι».

Σχετικές ειδήσεις