ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Spiegel: Να αποσύρει τον Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις η Μέρκελ

Spiegel: Να αποσύρει τον Σόιμπλε από τις διαπραγματεύσεις η Μέρκελ

Δριμεία κριτική ασκεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τη διαπραγματευτική διαδικασία ώστε να αποδείξει ότι η ίδια αποτελεί τη «μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης».

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Όπως σχολιάζει, ο κ. Σόιμπλε λειτουργεί αυτή την στιγμή προς τη διάσπαση της Ευρώπης με την ίδια ζωντάνια με την οποία αγωνίστηκε για τη γερμανική ενοποίηση 25 χρόνια πριν.

Το άρθρο του Γιάνκο Τιτς αναφέρεται συγκεκριμένα στη συνθήκη για την επανένωση του Βερολίνου στις αρχές του 1990, την οποία είχε υποστηρίξει ένθερμα ο Σόιμπλε.

«Στις 31 Αυγούστου του 1990 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέγραψε ένα χαρτί το οποίο γνώριζε ότι θα σήμαινε για τη Γερμανία μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση» αναφέρειτο δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για το πακέτο ανοικοδόμησης δισεκατομμυρίων μάρκων που προϋπόθετε η συμφωνία για τις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας.

Ο Τιτς αναφέρει ότι η Ανατολική Γερμανία τότε ήταν «μία διεφθαρμένη χώρα με σαθρά δομημένα δημόσιο επί δεκαετίες, υπέρογκο δημόσιο μηχανισμό και κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική».

«Παρόλα αυτά ο Σόιμπλε έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία. Η επόμενη ημέρα ήταν μία γιορτή. Σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η κίνηση αυτή αποτελούσε ύψιστη πολιτική βούληση» τονίζει το δημοσίευμα.

«Εάν ο Σόιμπλε χρησιμοποιούσε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας τα ίδια κριτήρια (με αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα για την Ελλάδα) η Γερμανία ακόμα και σήμερα θα παρέμενε διασπασμένη» προσθέτει ο Τιτς.

«Θα ήταν καλό εάν ο Σόιμπλε μπορούσε να θυμηθεί τις πράξεις του προ μίας 25ετίας. Αλλιώς θα ήταν καλύτερα η Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις - όπως φημολογείται - για να γίνει η ίδια η μεγάλη οραματίστρια της Ευρώπης» καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel.

Σχετικές ειδήσεις