Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και απειλές – Είμαστε κυβέρνηση 4ετίας (vid)

Newsbomb

«Να μιλήσουν ξεκάθαρα» κάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τους εταίρους, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αν θέλουν πράγματι λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ή τη διαιώνισή του. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να περιγράψει με μελανά χρώματα την οικονομική ασφυξία που έχουν επιβάλει οι θεσμοί, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ.

Αν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να είναι μέρος της συμφωνίας, πώς είναι δυνατόν να αποδέχονται α λα καρτ τα σκληρά μέτρα και όχι τις προτάσεις του για απομείωση του χρέους, διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς, χωρίς συμφέρουσα λύση».

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη λύσης είναι να περιέχονται ρήτρες για την αποκατάσταση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας, σαφή αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά χωρίς να επιβαρύνονται όσοι έχουν πληγεί τα τελευταία πέντε χρόνια, να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα και να κλείνει μία και καλή το θέμα του «περιβόητου» Grexit.

Η εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό είναι εντολή τετραετίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, με στόχο να «ξηλωθεί» το μνημονιακό κατεστημένο, παρά το διαρκές καθεστώς εκβιασμού και χρηματοδοτικής ασφυξίας. Θα συνεχίσουμε στη γραμμή των καθημερινών και δύσκολων μαχών, πρόσθεσε, αφού προηγουμένως είχε αναφερθεί στα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων πολιτών με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την αποκατάσταση αδικιών στο δημόσιο τομέα με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών.

«Οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις δώσουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «θα το κάνουμε όσο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μας στηρίζει και μας εμπιστεύεται προκειμένου να επανέλθει η δικαιοσύνη και η ισονομία».

Πρέπει μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν ευθύνες διότι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από ορθή λογική, αντίθετα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, είπε ο πρωθυπουργός. «Τελικά αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχθούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία που είναι έτοιμη να ορθοποδήσει, να την παρασύρει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν στόχος είναι η συνέχιση προγράμματος του ΔΝΤ, που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν ότι απέτυχε, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Ήρθε η στιγμή οι εταίροι μας να μιλήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας τις αποτυχημένες συνταγές; Και πώς γίνεται να αποδέχονται τα σκληρά του μέτρα, αλλά όχι τις προτάσεις του για διαγραφή χρέους; Το ΔΝΤ έχει εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα».

«Δηλώσαμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αποτελεί μια συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης που μόνο δεινά συσσώρευσαν σε αυτή τη χώρα. Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο διάλογο με ειλικρίνεια. Μετά από τέσσερις μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων καταθέσαμε ένα κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία βιώσιμη και κοινωνικά ανεκτή», είπε ο πρωθυπουργός. «Αλλά αντί απάντησης στην πρόταση αυτή παραλάβαμε κείμενο 5 σελίδων που αγνόησε τις διαπραγματεύσεις».

«Παρόλα αυτά προσήλθαμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προσπαθώντας να γεφυρώσουμε το κενό στα δημοσιονομικά προτείναμε ισοδύναμα μέτρα που δεν επιβαρύνουν όσους έχουν πληγεί από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατέστησε σαφές ότι «ποιος θα πληρώνει τους φόρους είναι αποκλειστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης».

Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας αφορά «το αύριο της Ευρώπης και το αύριο των ευρωπαϊκών λαών», επομένως δεν θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι «η λαϊκή ετυμηγορία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και ότι η κυρίαρχη αξία δεν είναι η δημοκρατία αλλά ο σκληρός νεοφιλελεύθερος οικονομισμός» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Θα έλεγε κανείς, "τώρα αρχίζει η πραγματική διαπραγμάτευση", και τώρα θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με αποφασιστικότητα, με αταλάντευτη προσήλωση στους στόχους της, να βρει μια δίκαιη λύση. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα όμως θα κριθεί και η δυνατότητα της Ευρώπης να σταματήσει να πυροβολεί τα πόδια της, να σταματήσει να κάνει πληγές στο δικό της το σώμα και να προχωρήσει μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Όλα τα εναλλακτικά σενάρια που ανοίγονται μπροστά μας τα επεξεργαζόμαστε στη βάση του ποια οικονομία, ποια κοινωνία, ποια χώρα θα παραδώσουμε σε 4 χρόνια από τώρα. Παραλάβαμε πριν από λίγους μήνες μια χώρα που δυστυχώς είχε καταλήξει να είναι μια αποικία χρέους. Στόχος μας είναι σε ορίζοντα 4ετίας να παραδώσουμε μια χώρα με λιγότερες κοινωνικές ανισότητες, χωρίς φοροδιαφυγή και με αντιμετώπιση των εκτεταμένων δικτύων διαφθοράς και παρανομίας που έχουν στηθεί στο εσωτερικό της ελληνικής διοίκησης. Θα παραδώσουμε μια κοινωνία που θα σέβεται τις αρχές της ισότητας και της δίκαιης κατανομής των βαρών και μια οικονομία που θα έχει προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Τέλος, κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το έργο της, να ασκεί έλεγχο και κριτική στην κυβέρνηση και να συνεχίσει να ενημερώνει τον ελληνικό λαό.