ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 20 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 20 μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα έναντι της ΝΔ διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ProRata για το ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Ν.Δ. με 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 33,5%, η Ν.Δ. 13,5%, η Χρυσή Αυγή 6%, το Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ 4%, οι ΑΝΕΛ 3%, το ΠΑΣΟΚ 3% και η Ένωση Κεντρώων 3%.

Την ίδια ώρα, έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί το τελευταίο «πακέτο» προτάσεων των δανειστών. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ζητούν να μη γίνει καμία υποχώρηση στα θέματα του ΦΠΑ, των ομαδικών απολύσεων και του γενικού επιπέδου των συντάξεων.

Πιο συγκεκριμένα, για το κείμενο προτάσεων των δανειστών το 59% θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να το διαπραγματευτεί. Το 25% κινείται προς την απόρριψη του κειμένου, ενώ μόλις το 7% καλεί σε αποδοχή του.

Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη στάση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%).

Αξιώνουν, επίσης, σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).

Το 56% ζητά να μην αποδεχθεί η κυβέρνηση την πώληση των αεροδρομίων. Πάντως, το 58% κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (58%) και το 63% σε αυτό της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες.

Τις περισσότερες αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Ν. Μιχαλολιάκος (88%), ο Ευ. Βενιζέλος (67%) και ο Αντ. Σαμαράς (65%).

Για τις πιθανές εκβάσεις σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές το 40% επιθυμεί δημοψήφισμα, το 21% αποδοχή των όρων των εταίρων και το 16% πρόωρες εκλογές.

Από την έρευνα φαίνεται ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας δημιουργεί στάση αβεβαιότητας στους ερωτώμενους. Η συντριπτική πλειονότητα (96%) θεωρεί ότι η οικονομική της κατάσταση είτε έχει μείνει ίδια είτε έχει χειροτερεύσει. Στο ίδιο πλαίσιο, το 53% βλέπει το μέλλον με απαισιοδοξία, ενώ μόλις το 35% με αισιοδοξία.

H έρευνα διενεργήθηκε στις 15 και 16 Ιουνίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο σύνολο της επικράτειας. Σε αυτήν συμμετείχαν 1006 ερωτηθέντες.

Σχετικές ειδήσεις