ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Αν δεχτούν την πρότασή μας τελειώνει το δράμα

Βαρουφάκης: Αν δεχτούν την πρότασή μας τελειώνει το δράμα

Ευθύνες στους δανειστές για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup επέρριψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

«Παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση που θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών», αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης προσθέτοντας πως «οι προτάσεις μας έφεραν 0,5% του ΑΕΠ πιο κοντά στους δανειστές».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για μια ακόμη φορά πως μία συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, αφήνοντας αιχμές για την αδιάλλακτη στάση των πιστωτών.

«Το Eurogroup επέλεγε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της Ελλάδας και όχι της Ευρωζώνης. Υπάρχει σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζοντας πως είναι αδιανόητα νέα σκληρά μέτρα κατά των πολιτών. «Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις περικοπές. Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας και ζητήσαμε από τους εταίρους να δώσουν έμφαση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και περικοπών. Το να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αποτελεί μεταρρύθμιση και όχι η αύξηση του συντελεστή», τόνισε ο υπουργός, αφήνοντας αιχμές για τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές.

«Κάλεσα τους ομολόγους μου να δώσουν έμφαση στη διαφορά μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν παθογένειες και στις περικοπές», τόνισε. «Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ είναι μεταρρύθμιση» είπε ενδεικτικά.

Προτείναμε η παρακολούθηση του πρϋπολογισμού να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, με αυτοματοποιημένο σύστημα που θα προβλέπει οριζόντια μείωση των δαπανών όταν εκτροχιάζεται ο προϋπολογισμός και παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα.

Όσον αφορά το χρέος, είπε, ότι η Αθήνα πρότεινε «μεταφορά του χρέους 27 δισ. προς ΕΚΤ στον ESM με δημιουργία νέου παθητικού, δανείου αν θέλετε, χωρίς όμως η Ελλάδα να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως κοινό conditionality, συνθήκη, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα, που θα γίνει η βάση κλεισίματος του σημερινού προγράμματος και της μετάβασης στη νέα εποχή».

Σχετικές ειδήσεις