ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστές τράπεζες - Φράτσερ: Κατηγορεί τους Θεσμούς για αποτυχία στην Ελλάδα

Κλειστές τράπεζες - Φράτσερ: Κατηγορεί τους Θεσμούς για αποτυχία στην Ελλάδα

Tους θεσμούς για αποτυχία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης κατηγόρησε οπρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ,ζητώντας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να δείξουν ξεκάθαρα ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neuen Osnabruecker Zeitung, ο Φράτσερ είπε: «Η πολιτική λιτότητας που ακολούθησαν οι θεσμοί έχει αποτύχει. Ακόμη κι αν μακροπρόθεσμα οι περικοπές είναι αναγκαίες, τσάκισαν την ελληνική οικονομία και τελικά όξυναν την κρίση».

Ο επικεφαλής του DIW προειδοποίησε επίσης κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς, όπως τόνισε, κανείς δεν γνωρίζει τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο στη Γερμανία και την Ευρώπη.
«Τον Σεπτέμβριο του 2008 ήταν όλοι σίγουροι ότι μια χρεοκοπία της Lehman Brothers ήταν αντιμετωπίσιμη.

Όλοι κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει να το επαναλάβουμε», σημείωσε ο Φράτσερ.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ένα Grexit και να φροντίσουμε η πολιτική να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει, αν είναι απαραίτητο, την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Φράτσερ εκτίμησε ότι η Ελλάδα με ή χωρίς ευρώ πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πορεία μεταρρυθμίσεων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους κρατικούς θεσμούς, να δημιουργήσει κτηματολόγιο και μια αποτελεσματική υπηρεσία είσπραξης φόρων, να ανανεώσει το τραπεζικό σύστημα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».

Επίσης ζήτησε να γίνουν πιο ευέλικτες η αγορά εργασίας και η αγορά προϊόντων της Ελλάδας, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις