ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής – Τουσκ: Φθάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής – Τουσκ: Φθάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία

Τέλος φαίνεται πως έλαβε το θρίλερ που εκτυλίχθηκε από το απόγευμα της Κυριακής (12/07/2015) και διήρκησε μέχρι το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες σε μία από τις δραματικές στην ιστορία της Ευρώπης, Σύνοδο Κορυφής.

Λίγο πριν από τις 10:00 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής έφθασε ομόφωνα σε συμφωνία.

«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τουσκ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης: «Υπάρχει συμφωνία».

Λίγο μετά την επισημοποίηση της είδησης ότι υπήρξε συμφωνία, σε δηλώσεις προχώρησαν οι Ντ. Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γ. Ντάισελμπλουμ.

Χαιρετίζω την πρόοδο και την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σχολίασε στις δηλώσεις του ο κ. Τουσκ και μιλώντας για τα επόμενα βήματα είπε ότι οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Υπάρχουν σκληροί όροι που πρέπει να ψηφισθούν από τα κοινοβούλια και να εκπληρωθούν από την Ελλάδαεπεσήμανε και καταλήγοντας είπε τελικά καταφέραμε να τον πετύχουμε, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπως φαίνεται η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι ήταν επίπονη αυτή η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος αλλά επιτεύχθηκε.

Ο ίδιος είπε ότι στην Κομισιόν ουδέποτε συζητήθηκε θέμα Grexit υπό οποιαδήποτε μορφή. Η Κομισιόν επέμενε σε αυτό από την πρώτη στιγμή. Είμαστε ευτυχείς κατέληξε που η πρόταση της Επιτροπής έγινε δεκτή. Για εμάς είναι πολύ σημαντική και η υπόθεση της ανάπτυξης. Βάσει της συμφωνίας περί τα 35 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε αρχικά λόγο για το πόσο σημαντικό ήταν το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων και της Ελλάδας.

Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα fund -με έδρα την Ελλάδα- όπου θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για να γίνει ρευστοποίηση. Τα χρήματα, όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα χρησιμοποιούν για να μειωθεί το χρέος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών ενώ το μέγεθος του ταμείου εγγυοδοτήσεων θα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ.

«Πλέον τα φώτα της προσοχής εστιάζονται στη ελληνική Βουλή η οποία τις επόμενες ημέρες πρέπει να νομοθετήσει και κατόπιν στα υπόλοιπα κοινοβούλια. Μόλις υπάρξει νομοθεσία στο σύνολο της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, θα γίνει ένα νέο Eurogroup, μάλλον την Τετάρτη (15/7)», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Σχετικές ειδήσεις