ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετρούν «κουκιά» στο Μαξίμου – Φουντώνει το «αντάρτικο» στη Βουλή

Μετρούν «κουκιά» στο Μαξίμου – Φουντώνει το «αντάρτικο» στη Βουλή

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει της ψηφοφορίας για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων.

Ποιοι βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Η... σημαία του «αντάρτικου» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει υψωθεί μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας και στο Μαξίμου μετρούν για μια ακόμα φορά τα «κουκιά» σχεδιάζοντας τη στρατηγική της επόμενης μέρας.

Το κυβερνών κόμμα κινείται στα όρια της ρήξης και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα σε περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίσουν το νομοσχέδιο πέσουν κάτω από το όριο που έθεσε ο Αλ.Τσίπρας, των 120 βουλευτών.

Το... μασάζ που επιχειρήθηκε στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν έπιασε τόπο και όλα δείχνουν πως περισσότεροι από 30 βουλευτές θα ψηφίσουν αρνητικά.

Κωνσταντοπούλου: Δεν θα μετατρέψουμε το «όχι» σε «ναι»

Ηχηρή παρέμβαση από τα έδρανα του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων του 3ου Μνημονίου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους δανειστές.

«Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που κατατίθεται το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης και εισάγεται ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία. Το νομοθέτημα αναγκάζονται να το εισαγάγουν υπουργοί που δεν συμφωνούν μαζί του και αναγκάζονται να το υπερψηφίσουν βουλευτές που διαφωνούν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τη διαδικασία ψήφισης εκτροπή, διότι εισάγεται ως παρέμβαση από τους θεσμούς με την απειλή της χρεωκοπίας και τίθεται στα προαπαιτούμενα. «Απειλούνται βασικά δικαιώματα των πολιτών για μια δίκαιη δίκη», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους της να αντιδράσουν σε αυτή την εκτροπή.

Η Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι οι δανειστές θέλουν να ισοπεδώσουν τη δημοκρατία. «Να εκδώσουμε μια σφραγίδα που θα λέει «Βουλή των Ελλήνων» και να τη δώσουμε στους θεσμούς για να επικυρώνουν όσα θέλουν», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και τόνισε πως το «όχι» του ελληνικού λαού δεν θα μετατραπεί σε «ναι».

Στρατούλης: Διαφωνώ με το νομοσχέδιο

Αντίθετος και με το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορουσα να ψηφίσω μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις, επεσήμανε εκ νέου ο κ. Στρατούλης, τονίζοντας ότι «η συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν δίνουν αναπτυξιακή διέξοδο στη χώρα και ολοκληρώνουν έναν κύκλο καταστροφής».

Ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου μας επιβλήθηκαν» από τους δανειστές της χώρας.

Και συμπλήρωσε:

«Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτά τα πράγματα να είναι μια μικρή παρένθεση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ρ. Μακρή: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Αρνητική απέναντι και στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα εμφανίστηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Η κ. Μακρή άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι «αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από ένα μάτσο οικονομικούς δολοφόνους» και τόνισε ότι «οι δανειστές θέλουν να μαζέψουν τα ακίνητα των πολιτών στην αγοραία και όχι στην πραγματική τους αξία».

Εξάλλου, ανέφερε ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ με αυτό το τίμημα αποτελεί ληστεία.

«Όχι» από Πετράκο, Κοδέλα, Κυρίτση και Σκούμα

Έντονα επικριτικός για τα «άδικα και αντιλαϊκά» προαπαιτούμενα μέτρα, που ψηφίζονται με διαδικασίες fast track, όπως τις χαρακτήρισε, και ανοίγουν τον δρόμο περαιτέρω φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίστηκε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν καταψηφίσει και το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
«Έρχεται μια συμφωνία, υποτίθεται για να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας που δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή τη συμφωνία όμως δεν θα διασωθεί η χώρα από ένα grexit. Αντίθετα εκεί την οδηγεί, αφού προηγουμένως απαξιωθούν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα διαθέσιμα των τραπεζών και ο δημόσιος πλούτος», υποστήριξε ο κ. Σκούμας.

Ακόμη, ο κ. Σκούμας μίλησε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ήδη φτωχοποιημένων ανθρώπων, τονίζοντας ότι αυτό μόνο δικαιοσύνη δεν είναι, και προσέθεσε ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος απώλειας του δημόσιου ελέγχου από αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από την πρίζα για να εκβιάσουν κυβέρνηση και λαό ώστε να μην δημιουργήσουν τη δική τους πορεία.

«Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, μέσα από αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους γιατί οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση, και εκείνος που θα έχει πάντα το πάνω χέρι είναι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ σε βάρος του ελληνικού λαού. Έχουμε τη δυνατότητα να την σταματήσουμε αν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, όχι θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Κοδέλας, μιλώντας στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

«Για δεύτερη Τετάρτη ζούμε τον ίδιο εφιάλτη. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήνουμε να γίνονται τιμητές αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτόν τον εφιάλτη που ζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι είπαν "όχι" στον εκβιασμό και "όχι" στους εκβιαστές» επισήμανε ο κ. Πετράκος. «Αρνούμαι να δεχτώ τις νεοφιλελεύθερες λογικές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος» είπε ο κ. Πετράκος και συμπλήρωσε ότι «δεν είχαμε εξουσιοδότηση για έξοδο από το ευρώ, αλλά και δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Αντίθετα είχαμε υποχρέωση να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο». Και κατέληξε:

«Αρνούμαι να συναινέσω ότι σώζεται η χώρα μου, όταν καταστρέφονται οι πολίτες της».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοδέλας σημείωσε ότι «ζούμε μια παραδοξότητα: Οι εμπνευστές των μνημονίων ξαφνικά νοιάζονται για το Κοινοβούλιο και τις διαδικασίες και για το ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος προκειμένου να εκφράσουν γνώμη οι βουλευτές». Και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα προσδιορίζονται από τραγικότητα για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία.

Καλούμαστε με συνοπτικές διαδικασίες να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή, επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Και δυστυχώς αυτό το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε η κ. Κυρίτση σημειώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία αυτή στη Βουλή προσβάλει κατάφορα τη Δημοκρατία.
Εξάλλου, η κ. Κυρίτση υποστήριξε ότι υπάρχουν διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι κομμένες και ραμμένες προς όφελος των τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις