ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία - Στ. Κοντονής: Αποφύγαμε το δάνειο - γέφυρα

Συμφωνία - Στ. Κοντονής: Αποφύγαμε το δάνειο - γέφυρα

Στην τοποθέτηση ότι «θέλαμε ένα πρόγραμμα για να βοηθηθεί η οικονομία, μια εντολή επαναδιαπραγμάτευσης. Δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι, είναι ένα πρόγραμμα λιτότητας με υφεσιακά μέτρα αλλά και κάποιες θετικές πλευρές.

Τα αρνητικά τα ξέρουμε αλλά επίσης αυτήν την ώρα έχει ανοίξει ένα ρήγμα στην ΕΕ και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», προχώρησε ο Υφυπουργός Aθλητισμού κύριος Σταύρος Κοντονής.

«Μέχρι χθες είχαμε τελεσίγραφα της Γερμανίας προς τις άλλες δυνάμεις της Ευρώπης ότι αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να κλείσει και ότι έπρεπε να πάμε σε δάνειο γέφυρα. Προτιμούσαν μια εμπεριστατωμένη συμφωνία και όχι μια γρήγορη συμφωνία. Διαψεύστηκε σήμερα αυτή η πολιτική των πιέσεων της Γερμανίας. Η Γερμανία θέλει συμφωνία αλλά στα μέτρα της και στα δικά της σταθμά λόγω ιδεοληπτικής εμμονής σε έναν ακραίο φιλελευθερισμό» δήλωσε ο μέσα από τον ΣΚΑΙ ο υπουργός για το νέο μνημόνιο και την επικείμενη ψηφοφορία των μέτρων..

Το γερμανικό επιτελείο όπως επισημαίνει ο κ. Κοντονής δεν έχει βγάλει από την οπτική του το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε σχέση με τα μέτρα του νέου μνημονίου, ο κ. Κοντονής δήλωσε πως υπάρχει μετατόπιση των μέτρων προς κατηγορίες πολιτών που μέχρι τώρα ήταν απρόσβλητοι. «Δεν πετύχαμε τον αρχικό μας στόχος να μειώσουμε τις αντικειμενικές αξίες με οριζόντιο τρόπο ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο, πετύχαμε όμως ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΝΦΙΑ να μετατοπιστεί στα ακίνητα που βρίσκονται σε πολύ ακριβές περιοχές».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, ο κ.Κοντονής είπε ότι ένα λάθος που έπαιξε σημαντικό ρόλο είναι το γεγονός ότι είχαμε υπερεκτιμήσει την αντίδραση των αγορών σε ένα ενδεχόμενο σύγκρουσης της Ελλάδας με τους δανειστές εντός της ζώνης του ευρώ».

Οσον αφορά την ψηφοφορία της Πέμπτης είπε ότι πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες και αυτές έναντι του λαού διότι μια καταψήφιση ισοδυναμεί με άτακτη χρεοκοπία ακόμα χειρότερο από το σενάριο του διπλού νομίσματος. «Πρέπει όλοι να το ξανασκεφτούν, δεν είμαι αισιόδοξος καθώς υπάρχουν εντάσεις σε πολλά μέλη», όπως προσέθεσε.

Σχετικές ειδήσεις