ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρό χαρτί o Τσίπρας, πρόβλημα η αποσυσπείρωση

Εκλογές 2015 - ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρό χαρτί o Τσίπρας, πρόβλημα η αποσυσπείρωση

Με κεντρικό σύνθημα «μπροστά», στοχεύοντας στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους από την κεντροαριστερά έως τις «παρυφές» της κεντροδεξιάς και θέτοντας το δίλημμα της διακυβέρνησης την επόμενη μέρα ξεκινάει την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ.Ισχυρό χαρτί και σε αυτήν την πλέον κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας που διατηρεί υψηλή δημοτικότητα, ωστόσο προβληματισμός υπάρχει λόγω της αποσυσπείρωσης μέρος του κομματικού μηχανισμού (και δεν αφορά μόνο όσους αποχώρησαν με την Λαϊκή Ενότητα) και βέβαια των ψηφοφόρων της 25ης Ιανουαρίου που του έδωσαν τη νίκη, αλλά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου παραμένουν επιφυλακτικοί, ή ακόμα και αποστασιοποιημένοι!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ; - ΤΑ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν στη σημασία της πανελλαδικής σύσκεψης (ξεκίνησε από χθές, Σάββατο) όπου και θα τεθούν οι βασικές αρχές του κυβερνητικού προγράμματος και θα εγκαινιαστεί επίσημα η έναρξη της προεκλογικής δουλειάς του Κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τη σημασία της εκλογικής μάχης για το μέλλον της χώρας και επικεντρώνονται στα ανοιχτά ζητήματα στα οποία θα αντιπαρατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων, όπως η διαπραγμάτευση του χρέους, τα «ισοδύναμα» μέτρα, το αγροτικό, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις.

Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα συνολικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Βασικός άξονάς του, οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και το κράτος. «Μόνο μια πολιτική δύναμη που δεν είναι δέσμια συμφερόντων, μπορεί να τις σκεφτεί και να τις εφαρμόσει», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, προσθέτοντας: «Στις 20 Σεπτέμβρη οι πολίτες καλούνται με την επιλογή τους να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν, με τη δική τους ψήφο, τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία. Έχουμε την ευθύνη να αναδείξουμε το αληθινό δίλημμα της κάλπης. Να βγούμε μπροστά. Να μην αφήσουμε τα λαϊκά στρώματα βορά στην επίθεση των ακραίων νεοφιλελεύθερων δυνάμεων. Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Οι 40ρηδες και οι εκπλήξεις στη λίστα...

Οσον αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, μια πρώτη συζήτηση θα γίνει και στην διευρυμένη συνδιάσκεψη, ωστόσο την τελική ευθύνη θα έχει η εκλογική επιτροπή υπό τον Αλ.Τσίπρα που αποτελείται από τους Αλ. Φλαμπουράρη, Γ. Δραγασάκη, Π. Ρήγα, Γ. Μπαλάφα, Δ. Βίτσα, Ν. Βούτσης, Χρ. Μαντά, Ν. Φίλη.

Όπως έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας το στίγμα των ψηφοδελτίων θα δώσει η γενιά των 30άρηδων και 40άρηδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας που ίδρυσαν την Λαϊκή Ενότητα και με όσους θα αποχωρήσουν το προσεχές διάστημα ή δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, θα έχει περίπου 40 κενές εκλόγιμες θέσεις!

Μεταξύ αυτών θα είναι το μέλος της ΠΓ και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Ηλιόπουλος που συζητείται να τοποθετηθεί στη θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Α΄ Αθήνας και ο Γιάννης Μπουρνούς που αναμένεται να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Επίσης θα προωθηθούν σε εκλόγιμες θέσεις επιλαχόντες βουλευτές νεαρής ηλικίας όπως η Μαρία Μιχαήλ στο νομό Φθιώτιδας.

Σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια αναμένεται να οριστούν πολλοί Γενικοί Γραμματείς σε υπουργεία, οι οποίοι απέδωσαν έργο και στήριξαν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα στην εσωκομματικά αντιπαράθεση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, ο «εκλογολόγος» Κώστας Πουλάκης, ΓΓ στο υπουργείο Εσωτερικών, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Αλεξίου (Φθιώτιδα), ο δικηγόρος Κώστας Βασιλειάδης, ΓΓ του υπουργείου Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ο ΓΓ Ενημέρωσης Απόστολος Κρέτσος, ο ΓΓ Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, η Φωτεινή Κούβελα ΓΓ Ισότητας (Β΄ Αθηνών ή Αττική),η ΓΓ Μεταφορών Μπέτυ Πέρκα, ο ΓΓ ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

*Την Παρασκευή παραιτήθηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ ο Γιάννης Θεωνάς προκειμένου να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «όσες δυνάμεις διαθέτω θα τις αφιερώσω στην υπεράσπιση του εγχειρήματος και της αποκατάστασης της συσπείρωσης και της Ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικές ειδήσεις