ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια εξουσίας των ΗΠΑ εναντίον Γερμανίας και στη μέση ο Τσίπρας

Παιχνίδια εξουσίας των ΗΠΑ εναντίον Γερμανίας και στη μέση ο Τσίπρας

Πόλεμος χαρακωμάτος διεξάγεται στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΟΙ ΗΠΑ ΒΑΖΟΥΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ένας πόλεμος που με χειρουργικό τρόπο διαχειρίζονται και παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ. Το χτύπημα που επέφεραν οι αμερικανοί στο Βερολίνο είναι διπλό και ουσιαστικό. Αποκάλυψαν το σκάνδαλο με τους ρίπους στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θέλοντας να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό. Με τον τρόπο αυτό στέλνουν το μήνυμα στην Μέρκελ να είναι πιο προσεκτική στις επαφές και στις εμπορικές συναλλαγές της με τους Ρώσους.

Παράλληλα με «όχημα» το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θα επιχειρήσουν για άλλη μια φορά να εμπλακούν στα δημοσιονομικά της Γηραιάς Ηπείρου.

Βεβαίως το μείζον ζήτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτό το ιδιότυπο power game προς όφελος της Ελλάδας και του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η εμπλοκή του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τις τελευταίες ώρες, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει και τις επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να δει και τον Μπάρακ Ομπάμα.

Η αποκάλυψη της Καθημερινής της Κυριακής έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο και καθοδήγησης από τον αμερικανικό παράγοντα για το πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να χειριζόταν τη Γερμανία. Το δίκτυο αυτό ξεκίνησε να σχηματίζεται ενώ βαδίζαμε προς την συμφωνία με τους δανειστές και τούτο περιγράφεται σε απόρρητη έκθεση του έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, στις 16 Ιουλίου - τέσσερις μέρες μετά την κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας πιστωτών στις 12 Ιουλίου - ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλος συντάσσει απόρρητο τηλεγράφημα στο οποίο συνοψίζει την πολύμηνη συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του Βερολίνου και να μείνει η χώρα στο ευρώ.

Ο έλληνας διπλωμάτης - κατά την εφημερίδα - επισημαίνει ότι μεταξύ των κυβερνήσεων Ομπάμα και Τσίπρα υπήρξε κάτι παραπάνω από απλή συνεργασία καθώς ενεπλάκησαν πέραν του Λευκού Οίκου , υψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ , κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Η αμερικανική διπλωματία είχε στον πυρήνα της την άποψη ότι «δεν θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες στο Βερολίνο να επιβάλει γνωστές απόψεις του».

Τι γράφει ο πρεσβευτής για το ραντεβού Σόιμπλε - Λιου στο Βερολίνο

«Η αμερικανική πλευρά έχει μάλλον πειστεί ότι θα ήταν λανθασμένη κίνηση να επιδιώξει κατά την παρούσα φάση να μεταβάλλει τη γερμανική στάση και συγκεκριμένα τη "φιλοσοφική- θεολογική" προσέγγιση του κ. Σόιμπλε η οποία εδράζεται στη συλλογιστική ότι προκειμένου η Ευρωζώνη να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και το ευρώ ως νόμισμα ισχυρό κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση σκληρών μέτρων και όχι συμβιβασμών» αναφέρει ο έλληνας πρεσβευτής.

Καταγράφει, όμως, ταυτοχρόνως και ότι « Οι ΗΠΑ προσεγγίζουν τη θέση αυτή υπό διαφορετικό πρίσμα θεωρώντας ότι για να είναι πειστική η ευρωζώνη θα πρέπει να παραμείνει αρραγής».

Ο έλληνας πρεσβευτής σημειώνει ακόμη «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δυο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και οι συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους».

Επιπροσθέτως αναφέρει «όσον αφορά στη συζήτηση περί χρέους επιβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ προφανώς κατόπιν αμερικανικής παραίνεσης».

Από την ανάγνωση της έκθεσης προκύπτει πως η αμερικανική πλευρά, «παράλληλα με την στήριξη» και «ανεξαρτήτως σημασίας τελικής επίτευξης συμφωνίας» αναμένει «βήματα της ελληνικής πλευράς επί τη βάσει των ήδη συμπεφωνηθέντων».

Ο έλληνας πρεσβευτής καταγράφει επίσης την προτροπή αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα «να αποφύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο (βλ. λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)».

Στόχος του τηλεγραφήματος ήταν η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στηριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα θα στείλει ένα μήνυμα στην καρδιά του Βερολίνου για άμεση ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα αποτυπωθεί και με παρεμβάσεις του ΔΝΤ στο προσεχές διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις