ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Συγχώνευση συντάξεων ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Κατρούγκαλος: Συγχώνευση συντάξεων ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχη της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Σχετικές ειδήσεις