ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική βία φουντώνει επικίνδυνα! (photos + video)

Η πολιτική βία φουντώνει επικίνδυνα! (photos + video)

Όταν τα κόμματα «βιάζουν» και «εκβιάζουν» για χρόνια την κοινωνία και αναλόγως την «εκπαιδεύουν», πολιτικοί επιστήμονες εκτιμούν πως... «πολλά σκισμένα σακάκια θα δούμε ακόμη στη Βουλή». Τι σκοπεύουν να κάνουν τα κόμματα;

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ - ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ΑΥΡΙΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;

Της Γεωργίας Λινάρδου

Το σκισμένο σακάκι του Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, το ματωμένο πρόσωπο του Κωστή Χατζηδάκη, το γιαούρτι στο πρόσωπο του Αλέκου Αλαβάνου, το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη, τα γιαούρτια στον Πάγκαλο... Λίγοι έχουν ξεφύγει...

Η ζυγαριά της Δημοκρατίας αρχίζει να γέρνει επικίνδυνα από την διαρκώς ενισχυόμενη πολιτική βία και τα κόμματα περί άλλων τυρβάζουν!

Αν τα χρόνια που στιγμάτισε η Μεταπολίτευση ενδύονταν με «κομματικό ναρκισσισμό» που προτιμούσε ζιβάγκο από κασμίρι, λουλούδια για την αξέχαστη Ρίτα Σακελλαρίου ενώ τραγουδούσε: «Αυτός ο άνθρωπος αυτός» και μοίραζαν στην κοινωνία αλκοολούχες υποσχέσεις ευημερίας, στα Μνημονιακά χρόνια δεν ζει η Σακελλαρίου για να εμπνεύσει ηγέτες, λεφτά δεν υπάρχουν για λουλούδια ή νυχτερινά χαλάσματα και η πολιτική ιστορία φορτώνεται με αξεσουάρ από γροθιές, προπηλακισμούς, ματωμένα πρόσωπα, γιαούρτια και ύβρεις. Απ' όπου κι αν προέρχονται...

Αν ανατρέξει κάποιος στο πρόσφατο παρελθόν, εύκολα διαπιστώνει αφ' ενός μεν τη δυσανεξία των κομμάτων (δυστυχώς όχι όλων) στην πολιτική βία, αφ' ετέρου την φοβική τους άρνηση (λόγω ψηφοθηρίας) να την θεραπεύσουν.

Επιθέσεις ακολουθούνται από άστοχες ή μετρίου αναστήματος αντιδράσεις που στο πρόβλημα δεν επιτίθενται.

Αυτή είναι η δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός που θέλουμε να έχουμε σε αυτήν την χώρα;

Παρακολουθείστε την ομιλία Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή μετά την επίθεση:

Κακλαμάνης: «Ποιοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα;»

Ηταν Μάϊος του 2010 όταν ο Απόστολος Κακλαμάνης προπηλακίστηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, απέδωσε το περιστατικό στις παρακάτω αιτίες: «Εχουμε παραδώσει τις νέες γενεές στους δήθεν γκέι, στις δήθεν ωραίες κυρίες, στους επιχειρηματίες των καναλιών». Κυρίαρχο σύνθημα των τότε «θερμόαιμων» της επίθεσης ήταν: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Εκ των υστέρων, ο Απόστολος Κακλαμάνης απαντούσε: «Ποίοι να φέρουν πίσω τα κλεμμένα; Πρώτοι αυτοί που άρπαξαν τα κανάλια και τις συχνότητες χωρίς να δίνουν μία στο ΙΚΑ, μία στην Εφορία, μία στα ασφαλιστικά ταμεία».

Χατζηδάκης: «Φοβήθηκα ακόμη και για την ζωή μου»

Του προπηλακισμού και των δηλώσεων του Απόστολου Κακλαμάνη, προηγήθηκε η επίθεση εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη (15/12/2010). Εξω από τα Zonars ξεκίνησε η ιστορία. Στην αρχή με φραστικές κατηγορίες και στη συνέχεια με γροθιές και κλωτσιές. Ενας από τους δύο πολίτες που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, έσπασε το χέρι του. Σύμφωνα με μαρτυρίες του βουλευτή, στην αρχή ήταν δύο άτομα και στη συνέχεια έγιναν πολλοί.

Τότε η Νέα Δημοκρατία έσπευσε... να εντοπίσει «προβοκατόρικες σκοπιμότητες» πίσω από τον προπηλακισμό Χατζηδάκη, σε αντίθεση με τον ίδιον που δήλωνε πως: «Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με το μίσος και με τη βία. Αντίθετα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση».

Αλαβάνος: Με γιαούρτια στον Αγιο Παντελεήμονα

Οταν ο Αλέκος Αλαβάνος βρέθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής του περιοδείας στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 2010, δέχθηκε επίθεση με γιαούρτια και αυγά. Τότε κατήγγειλε την απουσία της αστυνομίας (άραγε, θυμίζει κάτι αυτό;). Και ο Συνασπισμός -τότε- κατήγγειλε επίσης πως πίσω από την επίθεση: «Βρίσκονται γνωστές ακροδεξιές ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή».

Η βία αρχίζει να γίνεται... συνήθεια!

Είναι Ιανουάριος του 2011 όταν ο Κώστας Σημίτης βγαίνει από το πολιτικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη την ώρα κάποιοι νεαροί κάνουν αφισοκόλληση. Με το που βλέπουν τον πρώην πρωθυπουργό αρχίζουν να βρίζουν και να τον φτύνουν. Η φρουρά του Κώστα Σημίτη τον φυγαδεύει σε διπλανή πολυκατοικία.

Είναι ενδιαφέρον πως έπρεπε να περάσουν 24 ώρες από τον προπηλακισμό και να παρεμβληθεί η διαμαρτυρία του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ώστε Κυβέρνηση και η Βουλή να αποδοκιμάσουν το περιστατικό.

Τότε ο Απόστολος Κακλαμάνης εξέφραζε την δυσαρέσκεια του για την «καθυστέρηση», υποστηρίζοντας πως: «Κάποιοι φαίνεται ότι θεωρούν αυτονόητα τα κρούσματα προπηλακισμών και δεν τους κάνουν εντύπωση».

Είναι η χρονιά που μία δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» (10/07/2011) σοκάρει καθώς καταγράφει πως το 49,6% των ερωτηθέντων εγκρίνει τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών.

«Όπως στρώνει ο καθένας, κοιμάται»

Τον Μάρτιο του 2011 ο Θεόδωρος Πάγκαλος έτρωγε με την σύζυγό του και παρέα σε μια ταβέρνα στα Καλύβια της Αττικής. Ηταν η περίοδος που η Κερατέα «έβραζε» λόγω ΧΥΤΑ. Κάποιοι εξαγριωμένοι του επιτέθηκαν με ύβρεις και γιαούρτια. Είχε φυσικά προηγηθεί και η ιστορική πια φράση: «Μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου. Όταν μετά το «γιαούρτωμά» του στα Καλύβια, ρωτήθηκαν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό, απάντησαν: «Όπως στρώνει ο καθένας, κοιμάται».

Βαρουφάκης: «Παιδιά θυμωμένα, που νιώθουν την περιοχή δική τους και δεν θέλουν εκεί πολιτικούς».

Με αυτήν την φράση αρκέστηκε να ερμηνεύσει τον δικό του προπηλακισμό ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, Γιάννης Βαρουφάκης αποφεύγοντας και ο ίδιος -επί της ουσίας- να αγγίξει την «καυτή πατάτα» της ουσίας.

Ηταν Απρίλιος του 2015 όταν ο πρώην υπουργός πήγε στα Εξάρχεια με την σύζυγό του Δανάη Στράτου σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια. Εκεί του επιτέθηκαν. «Δεν είναι σωστό να βγάζουμε μίσος απέναντί τους, χρειάζεται κατανόηση σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι να απαντάς βίαια στη βίαιη συμπεριφορά», δήλωνε εκ των υστέρων ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Βία ή μαχαίρωμα;»

Τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πήγε στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στο πλαίσιο διεξαγωγής ενημερωτικής εκδήλωσης. Μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλλαν στην έκθεση με συνθήματα και πανό και με έντονο ύφος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των μνημονίων. Ναι μεν ο υπουργός αποχώρησε με «χαμογελαστό» ύφος, ωστόσο η «δυσανεξία» εφανερώθη... για μια ακόμη φορά.

Περί της πολιτικής βίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε τοποθετηθεί το 2013:

«Αλήτες, προδότες, πολιτικοί»...

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Με εμφανή την ανεπάρκεια των κομμάτων της πολιτικής σκηνής να ομονοήσουν, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και όχι απλά να αναπτύξουν θεωρητικές ιδέες όχι μόνον για το «πόθεν», αλλά κυρίως για το «γιατί».

Ο επίλογος από τον Γιάννη Τριάντη στην Ελευθεροτυπία (07/07/2011): «Οποία εμβάθυνση, αλήθεια, από τις φουνταριστές πέννες του ανησυχούντος καθεστωτισμού. Βουτηγμένες στην ευκολία, παρακάμπτουν το γεγονός ότι η κοινωνία ακούει διαρκώς μονολόγους και προπαγανδιστικά παραληρήματα. Οτι το κυρίαρχο πολιτικό και μηντιακό σύστημα παίζει χωρίς αντίπαλο, βιδώνοντας την κοινωνία-θεατή στον καναπέ της αδράνειας και της αμηχανίας, με εκβιαστικά διλήμματα και δραματικά τετελεσμένα. Εφτασε, λοιπόν, η στιγμή ν' ακουστεί η φωνή της κοινωνίας. Ατόφια, καταγγελτική, οργισμένη. Φάλτσα; Υπερβολική; Γενικευτική; Συνθηματολογούσα; Ναι. Σε αρκετές περιπτώσεις. Με δυσάρεστες παρεκβάσεις που φτάνουν σε απεχθή λιντσαρίσματα. Αλλά τα φαινόμενα -και γενικώς τα γεγονότα, τις εξελίξεις και τα φαινόμενα ιδία σε φορτισμένες περιόδους- προτού τα καταγγείλει κάποιος ή τα επικροτήσει, οφείλει να τα καταλάβει. Να δει το «πόθεν» και το «γιατί», τους λόγους και τις αιτίες. Τότε, ενδεχομένως να κατανοήσει ότι η εκτροπή, η διαρκής εκτροπή, έχει συντελεστεί προ πολλού. Από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, που έχει υπονομεύσει τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού, έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή και ως εκ τούτου έχει εξοργίσει την κοινωνία... Η οποία εξανέστη και βγήκε. Παίρνοντας ρεβάνς και από τον μέχρι τούδε αμέτοχο ή συνένοχο εαυτό της...»

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω Gallery

Σχετικές ειδήσεις