ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετακόμισαν την Ειδομένη στην Αθήνα: Χωρίς plan B η μεταφορά μεταναστών!

Μετακόμισαν την Ειδομένη στην Αθήνα: Χωρίς plan B η μεταφορά μεταναστών!

Μετακόμισαν την… Ειδομένη στην Αθήνα την ώρα που τα Σκόπια χτίζουν και δεύτερο φράχτη στη Μετζίτλια απέναντι από τη Νίκη της Φλώρινας! Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επιβεβαιώνει το κυβερνητικό χάος! Ξέσπασμα στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκου Ξυδάκη...

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου –πέριξ της Πλατείας Βάθης κτλ- εύκολα παρατηρείς κατάκοπους νεαρούς με σακίδια.

«Από την Ειδομένη είναι όλοι αυτοί», σχολιάζει ιδιοκτήτης περιπτέρου στην Αχαρνών και προσθέτει: «Ούτε ξέρουν τι τους γίνεται! Μαύρες μέρες μας περιμένουν κι εμάς και αυτούς»!

Λίγες ώρες μετά την πολύωρη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ειδομένη, στα περιφραγμένα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, το στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο έχει γεμίσει με απελπισμένους των συνόρων που ένα έχουν κατά νου: πώς να ξαναγυρίσουν πίσω, πώς να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Αθήνα έφτασαν 45 λεωφορεία με συνολικά 2.300 αλλοδαπούς, κυρίως από Πακιστάν, Σομαλία, Μαρόκο, Αλγερία και Μπαγκλαντές. Κάποιοι από αυτούς φιλοξενούνται στο στάδιο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου (μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν φύγει), άλλοι στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και άλλοι κυκλοφορούν ήδη… ελεύθεροι στους δρόμους της Αθήνας.

Οι εγκλωβισμένοι της Ειδομένης έχουν εγκλωβιστεί πια στην Αθήνα!

Κι ενώ η πραγματικότητα προκαλεί μάλλον ανησυχία, από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, φανερώθηκε η αμηχανία της πολιτείας σχετικά με το plan Β (Δείτε Εδώ).

Τι θα γίνουν οι μετανάστες; Μέχρι πότε θα μείνουν στο στάδιο; Τι σχεδιασμός υπάρχει για την υποδοχή και την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ειδομένη;

Ο υπουργός δεν προχώρησε σε ουσιαστικές δηλώσεις περί της «επόμενης ημέρας».

«Αν και είμαστε σε βαθιά οικονομική κρίση, προσπαθούμε να μην κοιμούνται κάτω, να κάνουν μπάνιο και να έχουν τουαλέτες και φαγητό. Οι δομές αυτές που χρησιμοποιούμε δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά η εναλλακτική ήταν να κοιμούνται στα χωράφια. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι επιτυχής και συνεχίζεται, καθώς επιδιώκουμε να ισορροπούμε μεταξύ ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστήριξε ο Γιάννης Μουζάλας ο άνθρωπος που έχει πάρει στις πλάτες του το μεγάλο βάρος του προσφυγικού σε μία περίοδο… γενικευμένων αδιεξόδων.

Ο Μούζνιεκς καταγγέλει τις Ευρωπαϊκές χώρες για το προσφυγικό

«Καταστροφικό» χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι Ευρωπαϊκές χώρες «τις αφίξεις των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο», ο Επιτρόπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς.

«Αν η πορεία της δράσης τους δεν αλλάξει, οι αξίες και οι αρχές που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα χάσουν κάθε νόημα», προειδοποίησε σε δήλωσή του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους «3.600 ανθρώπους» που έχασαν τη ζωή τους για να φτάσουν στην «ασφάλεια και την προστασία της Ευρώπης», πιστεύοντας πως «οι ζωές τους και η αξιοπρέπειά τους μετρούσε στην Ευρώπη». Κατέληξε ο Μούζνιεκς πως: «Η Ευρώπη τους απογοήτευσε και συνεχίζει να το κάνει».

Κόντρα στη Βουλή: Εμείς δεν πουλάμε όπλα στον ISIS!

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός σε θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης κατήγγειλε από την Βουλή, την ανυπαρξία βοήθειας από την ΕΕ.

«Πριν μια εβδομάδα στείλαμε λίστα με το τι ζητάμε. Ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος μάς είπε δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Την ίδια ανταπόκριση είχαμε και από την Frontex. Από την Ευρώπη πρέπει να ζητήσουμε και ρέστα. Από τους 54.000 πρόσφυγες που κατεγράφησαν στην Ευρώπη, οι 50.000 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Είναι μια χώρα που δουλεύει, ό,τι μπορεί κάνει, όχι όσα θα θέλαμε, αλλά σίγουρα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος. Μόνο η Γερμανία ανταποκρίθηκε και η μικρή Ελλάδα».

Αυτά υποστήριξε ο Νίκος Ξυδάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη για να πάρει την απάντηση από την ίδια πως: «Εμείς δεν διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη δεν κάνει τίποτα. Πέρασε ένας χρόνος από τότε που γίνατε κυβέρνηση, και μας λέτε κινήσατε την διαδικασία πολιτικής προστασίας, μόλις πριν μια εβδομάδα. Κάνατε "φάουλ". Θα έπρεπε όλες τις διαδικασίες να τις είχατε κινήσει έγκαιρα».

Ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχουν ολιγωρίες στην ελληνική διοίκηση. Ναι, αλλά το προσφυγικό είναι πλανητικής κλίμακας πρόβλημα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Εμείς, δεν πουλάμε όπλα στον ISIS. 'Άλλοι τα κάνουνε και εισπράττουν τα επίχειρα»!

Σχετικές ειδήσεις