ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός πυρετός στο Μαξίμου και πρωτοφανή μαγειρέματα

Εκλογικός πυρετός στο Μαξίμου και πρωτοφανή μαγειρέματα

Με πρωτοφανή εκλογομαγειρέματα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «ελέγξει» το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε κι αν γίνουν - Ποιες αλλαγές σχεδιάζουν στον εκλογικό νόμο παρά τις διαψεύσεις και τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης τετραετίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζονται μείωση του μπόνους των 50 εδρών και σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και από το δεύτερο κόμμα!!!

Το μέγα ερώτημα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι το ακόλουθο: Πότε θα γίνουν εκλογές;

Η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι η χώρα βαίνει προς εκλογές ή σε παραίτηση της κυβέρνησης και στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Όλες οι κρυφές δημοσκοπήσεις που καταφθάνουν στα πολιτικά γραφεία κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της βάσης που τον έφερε στην εξουσία. Το αίσθημα που έχει καταβάλλει τους πολίτες αποτυπώνεται σε μια μόνο λέξη: Ο λαός νιώθει προδωμένος.

Με δεδομένη την πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε στις κάλπες για 3η φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο (για 4η φορά μαζί με το δημοψήφισμα).

Παρά τις όποιες διαψεύσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι στα «υπόγεια» του Μαξίμου επεξεργάζονται πυρετωδώς σενάρια εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Αν όλα πάνε στραβά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, ποιο είναι το plan B του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται πάνω από την πολιτική ζωή του τόπου.

Οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα έχουν καταστρώσει ένα πολιτικά «σατανικό» σχέδιο που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα κι αν είναι δεύτερο κόμμα!

Ναι καλά διαβάσατε.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιμένουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στη μείωση του μπόνους από 50 σε 30 έδρες για να ανακόψουν το βασικό πλεονέκτημα του πρώτου κόμματος.

Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απίθανο να κόψει πρώτος το νήμα της εκλογικής διαδικασίας.

Μάλιστα τα... εκλογομαγειρέματα δεν σταματούν εδώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει το νέο μπόνους των 30 εδρών να μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα που θα συγκυβερνήσουν!

Επειδή τελικά ο «διάβολος είναι στις λεπτομέρειες», η λεπτομέρεια που θα κρίνει τις εκλογές είναι η ακόλουθη: Το μπόνους των 30 εδρών θα το μοιράζονται αναλογικά συνασπισμοί κομμάτων ή και κόμματα που δεσμεύονται πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστούν σε κυβερνητικό επίπεδο!!!

Όσοι «πρόθυμοι» δεσμευτούν πριν από τις εκλογές ότι θα πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν έτοιμα ποσοστά! Oλα τα μικρά κόμματα, χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους, θα προαναγγέλλουν προεκλογικά ότι βρίσκονται σε έναν άτυπο συνασπισμό με έναν εκ των δύο μεγάλων και όλα μέλι – γάλα.

Το σενάριο, όπως αντιλαμβάνεστε είναι καλοστημένο και καλομελετημένο.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα κι αν τα αποτελέσματα της κάλπης τον κατατάξουν στη δεύτερη θέση!

Ο κ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του ποντάρουν:

1ον. Στο γεγονός ότι η εκλογική δεξαμενή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή της Κεντροδεξιάς.

2ον. Στο γεγονός ότι τα μικρά κόμματα (όπως οι ΑΝ.ΕΛ., το ΠΑΣΟΚ και ο Λεβέντης) θα δεχθούν τις παραπάνω εκλογές για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε ένα κυβερνητικό σχήμα, αλλά και για να αυξήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η πρόταση να μειωθεί το ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή και να πάει στο 2% για να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ.

Ακόμα πιο ακραία είναι η πρόταση ορισμένων εκ των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που εισηγούνται τη διενέργεια δεύτερου γύρου εκλογών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μεταξύ των μεγάλων συνασπισμών στον πρώτο γύρο.

Οι παραπάνω εκλογικές... πατέντες δεν έχουν βεβαίως ευρωπαϊκό προηγούμενο και για να ισχύσουν από τις επερχόμενες εκλογές απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών από την παρούσα Βουλή.

Κατόπιν τούτου γίνεται σαφές ότι όλες οι διεργασίες και τα παζάρια με τα μικρά κόμματα αναμένεται να γίνουν πριν από τις εκλογές, αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει πίσω από τις κουρτίνες.

Σχετικές ειδήσεις