ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις Wikileaks – Financial Times: Το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους – Γιατί θυμώνει η Αθήνα;

Αποκαλύψεις Wikileaks – Financial Times: Το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση χρέους – Γιατί θυμώνει η Αθήνα;

Οι Financial Times εκτιμούν πως η πίεση στη Γερμανία να δεχθεί την ελάφρυνση, διαφορετικά να αφήσει το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι και η ουσία της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel αναφέρει μεταξύ άλλων πως αν και οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνουν άμεσα την αυθεντικότητα του εγγράφου, αξιωματούχος με συμμετοχή στις συζητήσεις σχολίασε πως στο έγγραφο αντανακλώνται με ακρίβεια τόσο οι απόψεις του Πολ Τόμσεν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει αρκετά απ’ όσα αναφέρει ο Τόμσεν, περιλαμβάνονται ήδη στο blog που διατηρεί στην ιστοσελίδα του στο ΔΝΤ.

Ο δημοσιογράφος, λοιπόν, των FT., δεν καταλαβαίνει γιατί η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με θυμό στην αποκάλυψη, ερμηνεύοντας το περιεχόμενο του εγγράφου ως απόδειξη εκβιασμού από το ΔΝΤ στη Γερμανία για την ελάφρυνση του χρέους.
«Τι θα προκαλέσει την λήψη απόφασης; Στο παρελθόν αυτό είχε γίνει μόνο μία φορά και τότε αυτό έγινε όταν επρόκειτο να τους τελειώσουν τα λεφτά και να χρεοκοπήσουν... Και αυτό πιθανότατα θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση τραβάει μέχρι τον Ιούλιο» είναι η αναφορά που αποδίδεται στον Πολ Τόμσεν, σημειώνουν οι FT, αλλά προσθέτουν πως ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη επισημαίνει πως επιπροσθέτως στην προκαλούμενη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας μία ρητή απόφαση για ελάφρυνση του χρέους είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ΕΕ, επειδή θα συμπέσει με τις δυσκολίες που προκαλεί η προσφυγική κρίση καθώς και με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit.

«Ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να κάνουν καμία συζήτηση έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit κι έτσι, στο ίδιο στάδιο, θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξαναξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα» είναι η δήλωση Τόμσεν που επικαλείται ο δημοσιογράφος Spiegel.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου περιλαμβάνει θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα λίγο – πολύ γνωστές, συνεχίζει το άρθρο, αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις βαθύτατες διαφορές του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ενώ φωτίζει την πεποίθηση του Ταμείου ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία αξιοπιστία πλέον ως προς τις κρίσεις της για τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Σχετικές ειδήσεις