ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πανικό ο Τσίπρας: Αναζητά συμμάχους για να «κλειδώσει» η αξιολόγηση

Σε πανικό ο Τσίπρας: Αναζητά συμμάχους για να «κλειδώσει» η αξιολόγηση

Διαδοχικά ταξίδια σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες - Δίνει τα πάντα για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία - Τι θα συζητήσει με τον Φρανσουά Ολάντ - Πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο - Τι θα γίνει με το χρέος

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αναμένονται για τη χώρα, μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να μεταβεί σήμερα, Τετάρτη (13/04/2016) εσπευσμένα στο Παρίσι, όπου έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ επισπεύστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος από τα Ηλύσια Πεδία, μιας και από σήμερα το βράδυ ο κ. Ολάντ θα απουσιάζει από το Παρίσι.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα αναδύει μια οσμή κατεπείγοντος και σίγουρα ξυπνά μνήμες από την περσινή χρονιά, όταν και πάλι την ίδια περίπου εποχή, ο ίδιος έψαχνε να βρει συμμάχους και επιχειρούσε να καταφύγει σε μια πολιτική διαπραγμάτευση με Παρίσι και Βερολίνο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να βρει χείρα υποστήριξης από χώρες, όπως η Γαλλία, που ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του επαχθούς συμβιβασμού της 13ης Ιουλίου 2015, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες φωνές, όπως για παράδειγμα αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε έντονο ύφος χθες, ζήτησε από την Ελλάδα να τελειώνει με τη διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ωστόσο, είναι αυτή ακριβώς η αίσθηση που καταδεικνύει πως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε σύγχυση και πανικό, καθώς βλέπουν ότι οι δανειστές δεν πρόκειται επ’ ουδενί να «ρίξουν νερό στο κρασί τους», ζητώντας από την Αθήνα να τηρήσει απαρέγκλιτα τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή τα όσα προβλέπει το «Μνημόνιο 3».

Ακολούθως, μετά και τη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει για αύριο, Πέμπτη (14/04/2016) επίσκεψη στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ την ίδια μέρα θα πάει και στις Βρυξέλλες, όπου στις 19:00 θα εκφωνήσει λόγο σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος «Άξελ Σπρίνγκερ», με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κούρσα ενάντια στον χρόνο

Μετά και τα απίστευτα «νυχτέρια» των τελευταίων εικοσιτετράωρων με τα κλιμάκια των Θεσμών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχο για τις παραμέτρους που διαμορφώνονται στο εξής σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι η Ελλάδα τα «έχει σπάσει» με το Κουαρτέτο, επισημαίνονται ότι την ερχόμενη Δευτέρα (18/04/2016) τα κλιμάκια των δανειστών θα βρίσκονται εκ νέου στην Αθήνα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απρίλιου ή να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στο διάστημα 25-26 Απριλίου, για να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως τα εισοδήματα που αφορούν σε μισθούς, επιχειρηματική δραστηριότητα και συντάξεις θα τεθούν υπό ενιαία φορολογική κλίμακα, ενώ προανήγγειλε τριπλό συντελεστή για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν από τα ενοίκια. Η εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει και φέτος, ενώ η φορολόγηση των μερισμάτων θα γίνει αυτοτελώς, με συντελεστή 15%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Και στο βάθος η συζήτηση για το χρέος

Τη στιγμή, πάντως, που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμμάχους, σε μια προσπάθεια να κλείσει όπως-όπως την αξιολόγηση, επανέρχεται σταδιακά και το ζήτημα της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους.

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, οι πρώτες συζητήσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, από τις 15 έως και τις 17 Απριλίου.

Ωστόσο κι εδώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά, μιας και ο ευρωπαϊκός βραχίονας των δανειστών έχει ξεκόψει εδώ και καιρό ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα», με το μόνο σενάριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή να είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον μένει να φανεί πού θα οδηγήσουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του τα πράγματα, δεδομένου ότι αυτά που έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά αποκρυσταλλώνονται σε δύο λέξεις: περισσότερο αίμα...

Σχετικές ειδήσεις