ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρα ντε φερ εξουσίας πάνω από τα ερείπια

Μπρα ντε φερ εξουσίας πάνω από τα ερείπια

Σε μια κόντρα για την κυριαρχία της χώρας κατέληξε η διαπραγμάτευση με τους βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης να διακηρύττουν ότι «διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους» όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη τύπου.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων για φορολογικό και ασφαλιστικό – Την «άδειασε» το ΔΝΤ καταγγέλλοντας «μονομερείς ενέργειες»

«Η διαδικασία πρέπει να τελειώσει γρήγορα», σημείωσε. «Αν είναι να αλλάξει η χώρα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να γίνει συζήτηση για το χρέους και η ατζέντα της ανάπτυξης να έρθει πιο κοντά. Υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 άντε 25, 26 Απριλίου θα έχουμε μια τελική λύση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα στην Ουάσιγκτον, μετά στην Αθήνα και εν συνεχεία στα Eurogroup να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά επέμεινε στις κόκκινες γραμμές και στο δικαίωμα της κυβέρνησης να επιλέγει και να αποφασίζει.

«Δεν τα έχουμε σπάσει», αν και το ΔΝΤ έχει διαφορετική εκτίμηση για το ποια είναι η απόφαση επί ιδίων μέτρων.

Περιγράφοντας τις υποχωρήσεις αλλά και τις κόκκινες γραμμές σημείωσε, «στο φόρο εισοδήματος έπρεπε να βρούμε 1% του ΑΕΠ και 1% του ΑΕΠ βρήκαμε. Διορθώσαμε τις απότομες επιβαρύνσεις και κάναμε μικρή μείωση του αφορολόγητου. Δεν θα κάνουμε άλλη. «Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Προς απόδειξη της κυριαρχίας της κυβέρνησης, οι υπουργοί, ανήγγειλαν δυο νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα, ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις, τα οποία θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και θα είναι ανοικτά για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών με στόχο να ψηφιστούν ως το τέλος του μήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κίνηση αυτή συνιστά «μονομερή ενέργεια» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στα δυο νομοσχέδια έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές.Το έχουμε θέσει πολιτικά, σημείωσε, σε όλα τα επίπεδα ότι θέλουμε να νομοθετήσουμε κάποια μέτρα πιο νωρίς και ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να πάει με κατεπείγουσες διαδικασίες καθώς είναι μεταρρύθμιση που χρειάζεται εδώ και χρόνια.

Μάλιστα εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη κατανόηση για το ότι η Ελλάδα νομοθετεί ότι είναι αναγκαίο. Είναι ένας «καλός συμβιβασμός», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι για να υπάρχει έγκαιρη εκταμίευση πρέπει να αποφευχθεί ένα μπαράζ νομοθετήσεων εκ των υστέρων.

Μιλώντας για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης τόνισε ότι είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη η συζήτηση με τους θεσμούς γιατί υπάρχουν πολλοί παίκτες και δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Όπως ότι η Κρ. Λαγκάρντ θέλει μεγάλη μείωση χρέους ενώ κάποια κράτη δεν θέλουν. Το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή θέση για τις συντάξεις το αφορολόγητο.

«Άδειασμα» από το Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άδειασε τον κ. Τσακαλώτο, καθώς κύκλοι από την Ουάσινγκτον προειδοποίησαν την Αθήνα να μην καταθέσει κανένα νομοσχέδιο αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, αλλιώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, ενώ αργά το βράδυ, o Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με δηλώσεις του στη Le Monde.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός στο νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Αν υπήρχε χρόνος είμαι πεπεισμένος ότι θα είχαμε τελική συμφωνία», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή μεγάλη προσέγγιση και ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι θα υπάρχουν ίσοι κανόνες για όλους.

Ειδικότερα,

  • Υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018.
  • Η Εθνική Σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ
  • Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί.
  • Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Κόκκινα δάνεια

Έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ο κ. Γ. Σταθάκης, αναφέροντας ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση των όποιων εκκρεμοτήτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι:

Θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα.

Για τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς είναι τα ενήμερα δάνεια

Σχετικές ειδήσεις