ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τυράκι» η δόση των 7,5 δισ. ευρώ: Οι δανειστές απαιτούν εργασιακό Μεσαίωνα

«Τυράκι» η δόση των 7,5 δισ. ευρώ: Οι δανειστές απαιτούν εργασιακό Μεσαίωνα

Όσο κι αν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να πείσει τους πολίτες πως από το Σεπτέμβριο δεν θα επέλθει «Αρμαγεδδώνας» στα εργασιακά, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική: οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένουν πως η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσω των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας.

ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» ΟΙ ΥΠΟΥΛΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΕ «ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ» ΤΟ ΔΝΤ - ΕΡΧΕΤΑΙ «ΜΑΥΡΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ»

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διεμήνυσε πως η ΕΕ θα πρέπει να ποσοτικοποιήσει άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επήλθε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Το Ταμείο θέλει πάση θυσία στοιχεία και αριθμούς, για να βάλει τη σφραγίδα του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εμφανίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ως προαπαιτούμενο την αλλαγή του χάρτη στα εργασιακά της Ελλάδας.

Μάλιστα, ερωτηθείς για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ το επιβεβαίωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο πρόσθετα μέτρα απαιτούνται, τα οποία, όμως, θα εξειδικευθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και πρέπει να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική (ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει). Όπως είπε, «τα μέτρα αυτά είναι αναγκαίο να διασφαλίζουν τα όποια οφέλη έχουν, μέχρι στιγμής, προκύψει στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας».

Εδώ, λοιπόν, διακρίνεται ακόμη μία ύπουλη παγίδα που επιχειρούν να στήσουν οι Θεσμοί σε βάρος της χώρας μας: Στο εξής οι δανειστές θα ζητούν ολοένα και περισσότερες αιματηρές μεταρρυθμίσεις, προσδοκώντας να δημιουργήσουν νέα εργασιακά ήθη, τα οποία θα προσιδιάζουν, όπως όλα δείχνουν, σε πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όσο θα διατηρείται αυτό το ιδιότυπο καθεστώς «γαλέρας» στα εργασιακά, τόσο θα αποδεσμεύονται χρήματα, σίγουρα όχι, όμως, για να καλύψουν τις ανάγκες του ελληνικού κράτους, αλλά για να ξεπληρώνουν τα «θαλασσοδάνεια» προς τους οικονομικούς δολοφόνους μας. Επομένως, καθίσταται απολύτως προφανές ότι η πολυπόθητη δόση των 7,5 δισ. ευρώ δεν είναι παρά ακόμη ένα δόλωμα στο αγκίστρι του Κουαρτέτου.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Ράις έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το εκτενές ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, το οποίο αποκάλυψε πρώτο προχθές, Τετάρτη (15/06/2016), τον εργασιακό Μεσαίωνα που επιθυμούν να επιβάλουν οι Θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ στη χώρα μας μέσω δέκα συνολικά μέτρων που καταλύουν δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών.

Υπό το πρίσμα αυτό, γίνεται απολύτως κατανοητή πλέον η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ότι «η συζήτηση για τα εργασιακά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Ύπουλοι εκβιασμοί – Θα ενδώσει η κυβέρνηση;

Η σπουδή που επιδεικνύει το ΔΝΤ, ώστε να ποσοτικοποιηθούν άμεσα τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καταδεικνύει και μια προσπάθεια να εκβιάσει την παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βεβαίως, δεν αναφερόμαστε σε εκβιασμό των υπολοίπων εταίρων στο Κουαρτέτο. Εδώ, ο όρος αυτός υποβαθμίζεται ως απλή «πίεση» προς τους άλλους τρεις Θεσμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM.

Ο πραγματικός εκβιασμός αφορά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το εάν η ίδια θα ενδώσει σε αυτόν. Δυστυχώς, οι δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως θα ακολουθηθεί εκ νέου η τακτική των δήθεν «κόκκινων γραμμών», οι οποίες, όπως και στις 24 Μαΐου, έτσι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα… ξεθωριάσουν απότομα κατ’ απαίτηση των δανειστών.

Η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη με το πιστόλι στον κρόταφο. Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου ευαγγελίζεται ανάπτυξη και ευημερία, με μέτρα ανθρωποκτόνα και άκρως υφεσιακά.

Το μόνο σίγουρο, πλέον, είναι πως τα χειρότερα έρχονται: από το Σεπτέμβριο και έπειτα η ζωή του Έλληνα δεν θα κοστίζει πλέον πολλά. Και τούτη η φράση, δυστυχώς, θα φέρει την υπογραφή των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σχετικές ειδήσεις