ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» Τσίπρα: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

«Βόμβα» Τσίπρα: Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ώριμη σκέψη» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Προέδρου επεσήμανε πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Πέρασα όσα δεν πέρασε κανένας πρωθυπουργός»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον ένα χρόνο της διακυβέρνησής του τονίζοντας ότι το να είναι κανείς στην κυβέρνηση της χώρας έχει στην πράξη μεγάλη διαφορά από ό,τι νομίζει ότι μπορεί να σημαίνει, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός τρομακτικά προβλήματα, έλλειψη ρευστότητας, σκληρές διαπραγματεύσεις.

«Σε 1,5 χρόνο πέρασα ως πρωθυπουργός όσα δεν έχει περάσει κανένας πρωθυπουργός από την δικτατορία έως σήμερα. Πολλές φορές είσαι αναγκασμένος να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές την καλύτερη δυνατή. Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου. Πλέον έχω καλύτερη επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είχε προετοιμαστεί σωστά και υπεραμύνθηκε τον χειρισμών του στη διαπραγμάτευση, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η Ευρώπη είναι σαν τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό και πρέπει κάποιος να τον αφυπνίσει. Είδαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».

Για μια ακόμη φορά, επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε σταματήσει κάθε επαφή με τους εταίρους επειδή είχε υπογράψει μία συμφωνία που δεν έβγαινε. «Βάλαμε επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Σήμερα μπορώ να πω ότι περάσαμε το δύσκολο κάβο της αξιολόγησης με τις λιγότερες δυνατές πληγές».

Αναφερόμενος στα... επιτεύγματα της κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι υπάρχει μία πραγματική προοπτική ανάκαμψης. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κόστισε 5,7 δισ. ευρώ, όταν οι προηγούμενες είχαν κοστίσει 49 δισ. ευρώ. Η δική μας συμφωνία εξοικονομεί 20 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους. Για πρώτη φορά έχουμε την προοπτική οι προβλέψεις για το '16 και το '17 να είναι και πραγματικότητα. Θα πέσουν στην οικονομία πάνω από 10 δισ. ευρώ. Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζει τη χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώσει τα προηγούμενα, είναι το χρέος. Εάν βγαίναμε στις αγορές δεν θα είχαμε επιτόκιο κάτω από 5%, τώρα έχουμε 0,9% και γλιτώνουμε 2 δισ. ευρώ το χρόνο από τόκους. Τώρα με το Brexit και την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα είναι η πιο προφυλαγμένη χώρα».

Το Plan B και η βοήθεια από Ρωσία και Κίνα

Ερωτηθείς για το περίφημο Plan B, που φέρεται να σχεδίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έπειτα από δική του εντολή, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι όντως είχε ζητήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. «Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου πέρυσι είχα ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ μία εικόνα για το τι θα συνέβαινε εάν βγαίναμε από το ευρώ», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ παραδέχτηκε ότι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο δανεισμού από τη Ρωσία και από την Κίνα. «Ήθελαν να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αλλά δεν ήταν διατεθειμένοι να καλύψουν τις μεγάλες δανειακές ανάγκες της χώρας. Όταν είδα την έκθεση επιπτώσεων αποφάσισα ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα έπρεπε να υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, από το 2009 που ξεκίνησε η περιπέτεια με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ερωτηθείς για την εμπλοκή του στρατού επεσήμανε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B". «Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είχε στόχο να βγάλει τη χώρα από το ευρώ. «Στόχος μου ήταν να τιμήσω τη λαϊκή εντολή. Σε μεγάλο βαθμό έφερα μία καλή συμφωνία, αλλά ο συμβιβασμός υπήρξε δύσκολος. Η μετάβαση στην κανονικότητα δεν θα είναι απότομη, αλλά σταδιακή και για πολλούς επώδυνη. Πρέπει τα όποια οφέλη από την ανάπτυξη να τα μοιράσουμε δίκαια. Το θέμα είναι πως θα καταφέρουμε σε 5 χρόνια από σήμερα να έχουμε μία Ελλάδα που θα πατάει στα πόδια της.»

Το δημοψήφισμα και η διαπραγμάτευση

Ερωτηθείς για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το έκανε γιατί η προηγούμενη συμφωνία ήταν μη βιώσιμη, ενώ άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων τους οποίους κατηγόρησε για αθέτηση των υποσχέσεών τους.«Η επιλογή για το δημοψήφισμα έγινε με την υπόσχεση των εταίρων μας για παράταση μίας εβδομάδας του προγράμματος, το οποίο δεν έγινε. Φέραμε ωστόσο μια συμφωνία με την οποία καταφέραμε να πάρουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και παράλληλα αποσοβήσαμε μειώσεις στις συντάξεις και πλειστηριασμούς».

Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως τις κρίσιμες ημέρες της διαπραγμάτευσης είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού και τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Μπιλ Κλίντον.

Με τον Μπιλ Κλίντον, είπε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κάποιες φορές αλλά όχι για να πάρει συμβουλές για τη διαπραγμάτευση. Επισήμανε το ενδιαφέρον που είχαν Ομπάμα και Τζακ Λιου, που δεν κρύβουν ότι είναι αντίθετοι με τη λιτότητα και ανέφερε ότι στη Βαρσοβία ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι για το θέμα αυτό τσακώνεται 8 χρόνια με τον Σόιμπλε.

Ανέφερε ότι ο Β. Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, και πως Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας είπε πως όταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε "να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ", συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου. Η Καγκελάριος, είπε, δεν ήταν σ' αυτόν τον σχεδιασμό.

Οι χειρισμοί στο θέμα της COSCO

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

"Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης", υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης".

Έχουμε κάνει σφάλματα και το ΔΝΤ έκανε

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, «όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα».

Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Ιστορικό λάθος αν δεν ψηφιστεί η απλή αναλογική

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως «τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος». Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως «η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση» και ότι «σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν». Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως «εμείς κάνουμε το καθήκον μας».

Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: «Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα» και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

Τηλεοπτικές άδειες: «Όλοι σήμερα είναι παράνομοι»

Κανείς δεν κατάφερε να ακουμπήσει το δάχτυλό του «επί τον τύπο των ήλων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το «τέσσερις άδειες» προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον.

Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το «τέσσερα».

Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε.

Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους.

Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία.

Όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα.

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας.

Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια

Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε.

Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι.

Καλά κάναμε και ζητήσαμε την συνδρομή του ΝΑΤΟ, στις δύσκολες στιγμές για την χώρα αφήνεις στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες σου.

Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές, και υπάρχουν ζητήματα στην άλλη πλευρά.

Είχαμε σημαντικές νίκες αλλά και υποχωρήσεις. Το ΔΝΤ απομονώθηκε. Έτσι είναι η ζωή, το θέμα είναι να μην χάσεις τον προσανατολισμό σου.

Σχετικές ειδήσεις