ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας φτιάχνει το Ευρωπαϊκό προφίλ του και η χώρα αργοπεθαίνει...

Ο Τσίπρας φτιάχνει το Ευρωπαϊκό προφίλ του και η χώρα αργοπεθαίνει...

Έξω πάμε καλά και μέσα... πεινάμε - Το σχέδιο για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα της ακραίας φτώχειας

«Αφού μέσα πάμε από το κακό στο χειρότερο και δεν... αρέσουμε, ας φτιάξουμε την εικόνα του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό». Αυτή είναι η νέα τακτική που αναμένεται να υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να βγει αλώβητο και από την επικείμενη 2η αξιολόγηση και να μπορέσει να κρατηθεί στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, η εσωτερική κατάσταση δεν προσφέρεται ούτε για τυμπανοκρουσίες, ούτε για επικοινωνιακές φιέστες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει σχεδόν τίποτα από όλα όσα έχει υποσχεθεί και έχει υπογράψει ενώπιον των δανειστών.

Το Φθινόπωρο τα πράγματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού οι εσωτερικές αντιδράσεις που θα δεχθεί στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρές, με δεδομένη την ακραία φτώχεια και την απόλυτη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.

Παράλληλα, δεν έχει να υποσχεθεί απολύτως τίποτα στον ελληνικό λαό. Καμία ελάφρυνση, καμία ουσιαστική παροχή.

Με δεδομένη την παραπαίουσα οικονομική κατάσταση, οι σύμβουλοι του κ. Τσίπρα θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστημα να αναβαθμίσουν την εικόνα του σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το προφίλ ενός παράγοντα σταθερότητας στην Ε.Ε. εκμεταλλευόμενος κατά κύριο λόγο το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και την ατζέντα των ενεργειακών θεμάτων.

Στις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος), τους οποίους κάλεσε στην Αθήνα.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά θα δώσει έμφαση στη δημιουργία συμμαχιών για την αναθεώρηση της συνθήκης του «Δουβλίνο II» υπό τον φόβο της κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η προαναφερθείσα συνάντηση θα γίνει προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις 22 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, προκειμένου οι τρεις να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ευρώπη μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να επικοινωνηθεί από το Μαξίμου ως εξέχουσας σημασίας, αφού οι «μεγάλες» δυνάμεις θεωρούν τον Τσίπρα «υπολογίσιμο».

Κατά τον ίδιο τρόπο θα μετάσχει στη Σύνοδο Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, ως παρατηρητής, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν συναντήσεις με ρώσους κυβερνητικούς παράγοντες.

Το σαφάρι των επαφών του κ. Τσίπρα θα συνεχιστεί στην Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πέραν της ομιλίας του, θα επιδιώξει επαφές - μεταξύ άλλων - με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβρη και Νοέμβρη θα γίνουν οι δύο τριμερείς σύνοδοι Ελλάδας - Κύπρου- Ισραήλ με ατζέντα τα ενεργειακά θέματα, ενώ παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει ομιλία και στην διάσκεψη των αραβικών funds Αθήνα 3 και 4 Νοεμβρίου.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, την περίοδο που θα πρέπει να «πληρωθεί το μάρμαρο» και να απολογηθεί η κυβέρνηση στους δανειστές για τους δημοσιονομικούς στόχους, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται σε ταξίδια για να σώσει την Ευρώπη!!!

Σχετικές ειδήσεις