ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με άδεια χέρια στη ΔΕΘ ο Τσίπρας – Εγκλωβισμένος και αδύναμος

Με άδεια χέρια στη ΔΕΘ ο Τσίπρας – Εγκλωβισμένος και αδύναμος

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ανέκαθεν ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκεφθούν την έκθεση και να ανακοινώσουν ή να εξαγγείλουν μέτρα οικονομικού περιεχομένου ή να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις.

Γιατί ο πρωθυπουργός θυμίζει... Σαμαρά το 2014 – Από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο σημερινό αδιέξοδο – Τι θα πει ο πρωθυπουργός και γιατί αρχίζουν να μυρίζουν εκλογές

Μετά τα... μπάνια του λαού, οι πολιτικοί αρχηγοί ανηφόριζαν κάθε Σεπτέμβριο στη συμπρωτεύουσα επιχειρώντας μια νέα πολιτική εκκίνηση, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματά τους.

Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες τη σύγχρονης ιστορίας, με τους πολιτικούς να ετοιμάζουν πάντα ισχυρό «οπλοστάσιο» πριν ανέβουν στο αεροπλάνο για το βορρά.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ομιλίες των πρωθυπουργών έχουν αλλάξει σημαντικά, με την ατζέντα τους να «αδειάζει» όλο και περισσότερο κάθε Σεπτέμβριο. Οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί, η υστέρηση των εσόδων, ο έλεγχος των δανειστών και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας αναγκάζει τους πρωθυπουργούς να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη μόνο για... θεάματα και λιγότερο άρτο!

Το Σεπτέμβριο του 2014 ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς είχε ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την 79η Διεθνή Έκθεση έχοντας στην ατζέντα του μόνο εκκρεμότητες και προτεραιότητες. Από παροχές και εξαγγελίες... μηδέν!

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Όλοι είχαν μιλήσει τότε για το κύκνειο άσμα του Αντώνη Σαμαρά στον πρωθυπουργικό θώκο. Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις καθώς λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο συγκεκριμένα, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Αντίθετα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε τάξει από το βήμα της ΔΕΘ «λαγούς με πετραχήλια». Κατ' αρχάς θα έσκιζε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευόταν τη δανειακή σύμβαση, ενώ την ίδια μέρα, σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες, ο κ. Τσίπρας είχε ανακοινώσει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες παροχές, κατάργηση των άδικων φόρων, αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλα τέτοια όμορφα που ακούγονταν ευχάριστα στα αυτιά των Ελλήνων που λίγους μήνες μετά τον ανέδειξαν πρωθυπουργό.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Η συνέχεια γνωστή. Έκανε ελάχιστα από αυτά που εξήγγειλε στη ΔΕΘ το 2014, ενώ το 2015 είχε επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη «μουδιασμένος» από τη ντροπιαστική συνθηκολόγηση με τους δανειστές και την ψήφιση μιας κατάπτυστης συμφωνίας. Ήταν όμως προεκλογική περίοδος και έπρεπε κάτι να τάξει και πάλι. Τι έκανε από αυτά που έταξε; Και πάλι, ελάχιστα!

Ένας... άλλος Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ

Φέτος στη ΔΕΘ θα δούμε έναν άλλο Τσίπρα. Έναν πρωθυπουργό που έχει δεθεί στο άρμα των δανειστών, έχει ξεχάσει φυσικά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζεται να αναπτύξει μόνο εκκρεμότητες, όπως ακριβώς ο Σαμαράς το 2014.

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες παροχών και υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει περισσότερο να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, με αιχμή τις διαβεβαιώσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για ρύθμιση του χρέους, καθώς και τη δίκαιη κατανομή του όποιου κοινωνικού μερίσματος προκύψει. Εξάλλου, η δυσκολία ανεύρεσης έστω και ελάχιστων πόρων καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε εξαγγελία.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, προσανατολίζεται στο να αναδείξει άλλες πτυχές και παραμέτρους της επικαιρότητας, αφού προφανώς δεν τον συμφέρει να αναφερθεί στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί για μια ακόμη φορά στη μάχη κατά της διαπλοκής και τη μάχη με τα συμφέροντα. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ώστε να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ ως επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγές της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ένα θέμα που και στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας έχει επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει και το ευρωπαϊκό του προφίλ. Οι επαφές που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα εκπέμψουν μήνυμα πως ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί υπολογίσιμος εταίρος στην ΕΕ και κυρίως στο ευρωπαϊκό νότο. Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Σύνοδος των χωρών του νότου της Ε.Ε., γεγονός που ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά στη ΔΕΘ.

Εντός της εβδομάδας, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει σειρά συσκέψεων στο Μαξίμου για να συμπληρωθεί η πρωθυπουργική ατζέντα.

Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή του Αντώνη Σαμαρά το 2014. Λέτε να έχουν κάλπες μετά τον καινούριο χρόνο; Οψόμεθα...

Σχετικές ειδήσεις