ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Μητέρα των Μαχών» στη Βόρεια Ελλάδα: Τσίπρας και Μητσοτάκης προετοιμάζονται για τη ΔΕΘ

Η «Μητέρα των Μαχών» στη Βόρεια Ελλάδα: Τσίπρας και Μητσοτάκης προετοιμάζονται για τη ΔΕΘ

Με το βλέμμα στραμμένο στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και η Νέα Δημοκρατία, καθώς η χώρα επιστρέφει στην... κανονικότητα των Μνημονίων κι ενώ αρχίζει ένα αρκετά δύσκολο φθινόπωρο, που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων.

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ - ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται ήδη τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του, σε μια προσπάθεια να καταρτιστεί μια ατζέντα στο τρίπτυχο οικονομία – δίκαιη ανάπτυξη – κοινωνική πολιτική.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν έγκυρες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα αποφύγει, σε κάθε περίπτωση, να επιδοθεί σε μια ακατάσχετη «παροχολογία», γεγονός που θα ερέθιζε επικίνδυνα τους πολίτες, καθώς είναι νωπές ακόμη και τώρα οι μνήμες του 2014, όταν ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγελλε από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο έμεινε τελικά στα χαρτιά.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας θέλει να ανεβεί στη Βόρεια Ελλάδα όντας «καλά διαβασμένος» και στο πλαίσιο αυτό συναντάται στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη (01/09/2016), με τους εκπροσώπους του το Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Εμπορικό Σύλλογος της πόλης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και τη διοίκηση της ΔΕΘ HELEXPO.

Σε δεύτερο χρόνο, αλλά σίγουρα πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να συναντηθεί και με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, ενώ ήδη το Μαξίμου αναλύει και αξιολογεί τις προτάσεις της ΕΣΕΕ, τη στιγμή που αρχίζει να σφίγγει ο κλοιός των δανειστών με φόντο το εργασιακό.

Κατά τα λοιπά, το μόνο ίσως «όπλο» που έχει ο κ. Τσίπρας στα χέρια του και πρόκειται να ανακοινώσει κατά την ομιλία του στις 10/09 είναι η διατήρηση του μέτρου των 100 δόσεων, για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, αφού τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι διόλου ευνοϊκά ως προς τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

ΝΔ: Ατζέντα εναλλακτικών προτάσεων αλλά και αποδόμησης του Τσίπρα

Την ίδια στιγμή, στο «γαλάζιο στρατόπεδο» επικρατεί αναβρασμός, αφού η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως η ΔΕΘ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδομήσει πλήρως τον κυβερνητικό μύθο της «δίκαιης ανάπτυξης» που προτάσσει ο κ. Τσίπρα.

Παράλληλα, η Πειραιώς καταρτίζει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια στοχευμένη ατζέντα εν όψει της ΔΕΘ, μια «συμφωνία αλήθειας», όπως την αποκαλούν στη ΝΔ, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή εξαγγελία υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα.

Ενδεικτικά, στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται - όπως όλα δείχνουν - να δώσει έμφαση σε μια εναλλακτική πρόταση - πλαίσιο, βασισμένη στους πυλώνες της μείωσης των δαπανών, με παράλληλη αποκλιμάκωση της φορολογίας.

Εντούτοις, η κύρια εντολή του πρόεδρου της ΝΔ προς όλα τα στελέχη του κόμματος είναι ξεκάθαρη: «Δεν αφήνουμε να πέσει ούτε καρφίτσα» σε ό,τι αφορά δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Πάντως, όπως και στο Μαξίμου, έτσι και στο «στρατηγείο» της ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά πως «η μπάλα θα πρέπει να παραμείνει χαμηλά».

Ωστόσο, εκείνο που από πλευράς «γαλάζιων» δεν πρόκειται να σταματήσει, είναι το πάγιο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως το κόστος παραμονής της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της διενέργειας εθνικών εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις