ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση κόλαφος για την κυβέρνηση: Μπροστά 3,9 μονάδες η ΝΔ - «Όχι μαύρο στα κανάλια»

Δημοσκόπηση κόλαφος για την κυβέρνηση: Μπροστά 3,9 μονάδες η ΝΔ - «Όχι μαύρο στα κανάλια»

Διαφορά 3,9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

ΠΡΩΤΙΑ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ - ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 22% έναντι 18,1 του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η ΧΑ με 6,2%, το ΚΚΕ 5,4%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το Ποτάμι 1,8%, οι ΑΝΕΛ με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων 2,7%, η ΛΑΕ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4% και η Πλεύση Ελευθερίας 1,7%. Άλλο κόμμα δήλωσαν 3,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 29,3%.

Με βάση τη δημοσκόπηση, με αναγωγή η ΝΔ αποσπά το 31,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6% και ακολουθούν ΧΑ 8,8%, ΠΑΣΟΚ 6,7%, ΚΚΕ, 7,6%, Ποτάμι 2,5, ΑΝΕΛ 3%, Ένωση Κεντρώων 3,8%, ΛΑΕ 1,4%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,8% και Πλεύση Ελευθερίας 2,4%.

Η ΝΔ έχει προβάδισμα αλλά η κακή ψυχολογία, η χαμηλή εθνική και προσωπική αυτοεκτίμηση, η απαισιοδοξία και οργή των Ελλήνων συγκροτούν ένα μείγμα που εκτοξεύει την αποχή.

Αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δύσκολα θα κατάφερναν σήμερα να συγκεντρώσουν περισσότερες από 3 εκατ. ψήφους, τις οποίες ξεπερνούσε μόνο του το πρώτο κόμμα την περασμένη δεκαετία.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Οσον αφορά τα κανάλια που δεν πήραν άδεια το 71,1% υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση ώστε να μην κλείσουν. Σχετικά με την εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας ότι θα καταργήσει το νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες σύμφωνο εμφανίζεται το 39,6% ενώ διαφωνεί το 51,9%.

Τέλος, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δημοπράτησης των αδειών το 71,5% θεωρεί ότι έπρεπε να γίνει κάποια ρυθμιστική παρέμβαση.

Στα υπόλοιπα ευρήματα

Η μεγάλη πλειοψηφία 42,3% έχει βαρεθεί να εκφράζει τη διαμαρτυρία της και ως ένα βαθμό αδιαφορεί για όσα γίνονται.

Οι πολίτες μετατρέπονται σε παθητικούς παρατηρητές των γεγονότων με ότι αυτό σημαίνει για την ίδια τη δημοκρατία και την ενίσχυση των άκρων.

Η έρευνα αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος αφού αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δύσκολα θα κατάφερναν σήμερα να συγκεντρώσουν από 3 εκατ. ψήφους.

Οι πολίτες εμφανίζονται βαθύτατα προβληματισμένοι για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ίδια τους την ύπαρξη. Αξιολογούν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά το οικονομικό σε ποσοστό 73,9% και δεύερο το επαγγελματικό - ανεργία με 33,7%

Την ίδια ώρα πέρα από την κούραση και την αδιαφορία ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό 25,6% συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στη δημοτικότητα με 32,9% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες έναντι 26,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, στις 9 Ιουνίου, η ΝΔ προηγείτο στην πρόθεση ψήφου με 20,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε με 17,3%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.002 ατόμων στις 13 Περιφέρεις της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις