ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Η ατζέντα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα

Το θέμα του χρέους προτάσσει το Μέγαρο Μαξίμου στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, το ενδιαφέρον όμως του Αμερικανού προέδρου μάλλον είναι μεγαλύτερο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και για το Κυπριακό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ – ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΣΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς στο τέλος της θητείας του επιλέγει να επισκεφθεί την Αθήνα και το Βερολίνο, και μάλιστα με αυτήν τη σειρά. Πρόκειται για συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, ότι «βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης, ωστόσο, θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η αστάθεια αυξάνεται όπως δείχνουν οι περιφερειακές εξελίξεις. Για το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα αποτελεί το κεντρικό σημείο σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα αποσταθεροποιημένο τρίγωνο, όπως συχνά λέει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Αυτή η εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία περιλαμβάνει συνεργασία και επαφές με ευρύ φάσμα κρίσιμων περιφερειακών και παγκοσμίων παικτών, από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως την Αίγυπτο και το Ιράν. Από την Κίνα και τη Ρωσία, ως τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ. Με επιτυχημένη τήρηση των απαραίτητων ισορροπιών και καθολική αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας, ως πόλου σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρουν οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπενθυμίζουν δε, ότι αναγνώριση της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής αποτελεί «η χωρίς ανάλογο προηγούμενο σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα με παγκόσμιους ηγέτες και επισκέψεων στην Ελλάδα σε ενάμιση μόλις χρόνο:

• Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, η πρώτη μετά από 17 χρόνια και 4η στην ιστορία, σε συνέχεια των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη και τη Βαρσοβία,

• Τρεις συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε Ρωσία και Ελλάδα, καθώς και επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα,

• Δύο επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ και του πρωθυπουργού Βαλς στην Αθήνα,

• Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα και συνάντηση με τον πρόεδρο Σι,

• Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Λέσβο για την ανάδειξη της προσφοράς του ελληνικού λαού στο προσφυγικό,

• Τριμερείς Σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ,

• Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν και συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της χώρας,

• Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σερβία και την Ουκρανία».

Βέβαια, η Ελλάδα και συγκεκριμένα η βάση της Σούδας στην Κρήτη είναι κρίσιμα γεωπολιτικά σημεία για τις ΗΠΑ, επομένως η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον στην περιοχή, για την έκβαση της συριακής κρίσης, αλλά και την κινητικότητα του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ.

Επιπλέον, ψηλά στην ατζέντα Τσίπρα-Ομπάμα θα βρεθεί και το Κυπριακό, «με τις διακοινοτικές συνομιλίες να εισέρχονται σε κρίσιμη φάση και την Ελλάδα να έχει λόγο σε ζητήματα ασφαλείας και εγγυήσεων», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ως προς το ζήτημα του χρέους, το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επαναλάβει την υποστήριξή του στις προσπάθειες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της βιωσιμότητας και της ανανεωμένης ανάπτυξης».

Επιπλέον, η προσφυγική κρίση παραμένει ένα φλέγον ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας που πυροδοτεί εξελίξεις με τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές σύστημα και την ΕΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: « Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξη και αναγνώρισή τους προς την Ελλάδα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενάντια στη λογική των διαχωριστικών και μονομερών ενεργειών, όπως προωθούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη Ομπάμα αναμένεται να αποτελέσει άλλο ένα σήμα υποστήριξης των ΗΠΑ στην επιλογή αυτή και στις ελληνικές προσπάθειες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών.

Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από επιχειρηματίες, όσο και η Δημοκρατία. «Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν χάνουν την ευκαιρία να ρίξουν «καρφιά» στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι «η διεθνής θέση της Ελλάδας ενισχύεται. Οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται. Καθίσταται, έτσι, πρόδηλο ότι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί δήθεν "αναξιόπιστης κυβέρνησης" απορρίπτονται από παγκόσμιες δυνάμεις και πέφτουν στο κενό».

Σχετικές ειδήσεις