ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ομπάμα: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ!

Επίσκεψη Ομπάμα: Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ!

Ειδήσεις για Επίσκεψη Ομπάμα:Επτασφράγιστο μυστικό το πρόγραμμα του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15 και 16 Νοεμβρίου.Από ώρα σε ώρα αλλάζουν τα σχέδια ασφαλείας από τις μυστικές υπηρεσίες. Κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια ούτε τις ώρες των ραντεβού που θα έχει ο Μπάρακ Ομπάμα, ούτε τις διαδρομές που θα ακολουθήσει. Ποιο είναι όμως το μεγάλο μυστικό της επίσκεψης Ομπάμα; Από τη μία, η «απόλυτη» επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ και η «ηχηρή» ήττα του κόμματος των Δημοκρατικών του Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και από την άλλη, το τρομοκρατικό χτύπημα κατά της γαλλικής πρεσβείας στην «καρδιά» της Αθήνας τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, χαλούν πρόωρα την επικοινωνιακή «φιέστα» της κυβέρνησης.

Καθώς το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται -για λόγους ασφαλείας- σε συνεχή διαμόρφωση μέχρι και την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αφιχθεί στην Αθήνα με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όπως λένε όσοι γνωρίζουν, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ενώ ενδέχεται ακόμα και τα ραντεβού του να αλλάξουν ώρες.

Όλο το πρόγραμμα των επισκέψεών του στον... αέρα λόγω ασφάλειας

Άλλωστε αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ενημερώνεται συνεχώς εν πτήση για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και θα μπορεί να μεταβάλλει στο πρόγραμμά του πριν ακόμα το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος!

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος. Απλά εκτελούν τις εντολές και τα αιτήματα των αμερικανών πρακτόρων και των επιτελών της προσωπικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο ίδρυμα Νιάρχος θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο γεγονός, όπως επιβεβαιώνεται και στην πρόσκληση, μετά την κοινή απόφαση αμερικανών πρακτόρων και των Ελληνικών αρχών ότι η Πνύκα δεν τηρεί προϋποθέσεις ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά στο Ίδρυμα Νιάρχος, ενώ κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει ακόμα και αυτός ο σχεδιασμός.

Αμέσως μετά την αφιξή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί κατευθείαν στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα κάνει από κοινού δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της κοινής συνέντευξης Τύπου μέχρι το βράδυ όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Ομπάμα.

Τον πρώτο λόγο ακόμα και στην ενημέρωση θα τον έχει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία θα εγκρίνει μέχρι και τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων που θα παρακολουθήσουν τις συναντήσεις.

Ήδη στο Ζάππειο στήνεται το κέντρο Τύπου όπου θα βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Obama gun control

Μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται ότι θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο τέλος της οποίας οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης (16/11), αρχικά είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ακρόπολη και στη συνέχεια ομιλία του στον εμβληματικό χώρο της Πνύκας. Όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, αποφασίστηκε τελικά η ομιλία του κ. Ομπάμα να πραγματοποιηθεί σε κλειστό χώρο, με πιο πιθανό σενάριο περιοχής που παρέχει υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας, εκείνο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η επίσημη εκδοχή για αυτήν την αλλαγή ήταν ότι η ομιλία δεν θα πραγματοποιούταν στην Πνύκα, εξαιτίας του ενδεχομένου εκδήλωσης κακοκαιρίας.

Το κοινό που θα παρακολουθήσει την ομιλία να έχει πάνω του όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι.

Ακόμα, απαγορεύονται μέσα στο εσωτερικό του Ιδρύματος σακούλες, αιχμηρά αντικείμενα, ομπρέλες, καθώς και οτιδήποτε σε υγρή μορφή.

Αντίθετα, επιτρέπονται οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές οπότε όσοι δώσουν το παρόν θα έχουν την δυνατότητα να απαθανατίσουν το γεγονός.

Τη διάθεση των προσκλήσεων έχει αναλάβει η αμερικανική πρεσβεία, είναι ατομικές και δεν είναι προς πώληση.

niarhos



Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, η απόφαση αυτή λήφθηκε για λόγους ασφαλείας μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε έξω από την γαλλική πρεσβεία στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκπρόσωποι αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας επισκέφθηκαν την Πέμπτη (10/11) το κτήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και σε συνάντηση με τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματικούς, η αμερικανική πλευρά ζήτησε αναθεώρηση των μέτρων φύλαξης του Προέδρου.

«Φρούριο» η Αθήνα

Υπό το πρίσμα αυτό, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, θα γίνουν αλλαγές και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιπολιών, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο.

Για την ασφάλεια του πλανητάρχη περισσότεροι από 3.000 Έλληνες αστυνομικοί υπολογίζεται ότι θα επιστρατευθούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν από την Ουάσινγκτον περίπου 300 πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και προσωπικό ασφαλείας, μεταφέροντας μαζί τους, μεταξύ άλλων, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και θωρακισμένα οχήματα για τις μετακινήσεις του.

Είναι ενδεικτικό ότι η συνοδεία του Μπάρακ Ομπάμα φθάνει τα 770 άτομα, ενώ έχουν ενοικιαστεί 440 οχήματα.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου».

astunomia

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας (ονόματι Sepura) και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα. Πρόκειται για μία κίνηση ενδεικτική του πόσο πιέζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να είναι «αψεγάδιαστα».

«Πονοκέφαλο» για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν οι δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η επίσκεψη Ομπάμα λαμβάνει χώρα εν μέσω του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

2611592

Και σα να μην έφτανε το «αγκάθι» της επίσκεψης Ομπάμα σε ένα τριήμερο μνήμης που κορυφώνεται με τη μεγάλη πορεία της 17ης Νοέμβρη προς την Αμερικανική πρεσβεία, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με κείμενο που ανάρτησε (11/11) σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, απηύθυνε κάλεσμα για σαμποτάζ της επίσκεψης Ομπάμα.

Γράφει συγκεκριμένα στο σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης: «Στις 15-16 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Ελλάδα ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama. Η αριστερή κυβέρνηση, που μέχρι χθες διαδήλωνε κάτω από το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", τώρα θα τον υποδεχθεί με τιμές. Η φιέστα της εξουσίας θα μετατρέψει την Αθήνα σε μία πόλη υπό στρατιωτική κατοχή, με χιλιάδες μπάτσους στους δρόμους να επιβάλλουν την ισχύ του καθεστώτος.

Οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή... Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που ασκούν καθημερινά πάνω μας...».

Θα ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Υπέρ της απομείωσης του χρέους θα ταχθεί ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

Με βάση ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα ταυτίζεται με την άποψη του ΔΝΤ, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί».

Ειδικότερα, «θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους», ενώ «θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις», με την προσθήκη ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

44photo pano mikri tsipras obama 770x470

Πλέον όμως, με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το αποτέλεσμα της κάλπης των αμερικανικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και την επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, η επικοινωνιακή «φιέστα» που ετοίμαζε ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύμβουλοί του με την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πέφτει στο κενό.

Οι Δημοκρατικοί, ο Ομπάμα και το σύστημα Κλίντον πάνω στο οποίο στήριξε τις ελπίδες του ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν ούτε καν τη θεσμική δυνατότητα να βοηθήσουν τη χώρα μας σε κανένα απολύτως επίπεδο. Η αμηχανία και η καθυστέρηση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στον Τραμπ δεν είναι καθόλου τυχαία.

Για όσους ενδεχομένως δεν θυμούνται, το ίδρυμα Κλίντον στήριξε προεκλογικά το 2015 «με νύχια και με δόντια» την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού και οι δυο εκείνη την περίοδο περιόδευσαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια με τη στήριξη και την επιμέλεια της οικογένειας Κλίντον, αλλά και ιδρυμάτων που είναι συγκοινωνούντα δοχεία με τον γνωστό «γεράκι» των αγορών Τζορτζ Σόρος και με έλληνες επιχειρηματίες που λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κλίντον προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και είχε μαζί του δημόσιο διάλογο on camera, ενώ όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, μέσω αποκαλυπτικών εγγράφων που δημοσίευσε πρόσφατα η Wikileaks, ο κ. Κλίντον μετέφερε μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα που συνιστούσε υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Εν ολίγοις, με την ανοχή και τη συνδρομή των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ολοκλήρωσε χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι», το καταστροφικό για τη χώρα έργο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρα αντιληπτό για ποιο λόγο ο κ. Τσίπρας πόνταρε πολλά στην επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον, ενώ η ελληνική διπλωματία δεν έχει κάνει απολύτως καμία συνάντηση και καμία επαφή με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου.

Τώρα ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα, πουλώντας επικοινωνιακό φιάσκο περί δήθεν δηλώσεων υποστήριξης του Ομπάμα για το ελληνικό χρέος, λίγο πριν την έναρξη των σχετικών συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην «Καθημερινή» επιβεβαίωσε όσα είχαν πει την Παρασκευή ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς και ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Γουάλι Αντεγιέμο, αναφορικά με τους επαίνους που πρόκειται να λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, αλλά και την αναγκαιότητα οι επώδυνες, όπως χαρακτηρίζονται, μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα δηλώνει στο πλευρό της Ελλάδας, όσο η Αθήνα συνεχίζει «τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις» ενώ τονίζει ότι η σημασία της συμμαχίας με την Ελλάδα είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ, αφού οι δύο χώρες εκτός των άλλων είναι «στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ», αναφέρει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους πιστωτές της Ελλάδας «να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Σχετικές ειδήσεις