ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό LIVE Blog: Κρίσιμα τετ-α-τετ Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς λίγο πριν τη Γενεύη

Κυπριακό LIVE Blog: Κρίσιμα τετ-α-τετ Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς λίγο πριν τη Γενεύη

Ειδήσεις | Κυπριακό: Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στη Γενεύη της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα, Δευτέρα (09/01/2017) με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναζητεί τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το Κυπριακό, αλλά με τις διαπραγματεύσεις ήδη να υποβαθμίζονται, εξαιτίας της στάσης που επιδεικνύει η Άγκυρα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ – ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου, Λευτέρης Σουχάιμπ

Στις 10:00 το πρωί, έφτασε στο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα διήρκεσε μόλις 50 λεπτά και ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα.

Λίγο πριν τις 11:00 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τα λοιπά, στην κατ' ιδίαν συνάντηση οι δύο αρχηγοί, συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στην Γενεύη. Στον σύντομο διάλογο που είχαν πριν αρχίσει η συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «εθνική γραμμή».

Δείτε εδώ τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό

Δείτε τι δήλωσαν νωρίτερα μπροστά στις κάμερες οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης

Στις 13:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα.

17473175

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι συζήτησαν Τσίπρας - Γεννηματά στο Μαξίμου

Μία ώρα διήρκεσε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 15:00.

koutsoumpas 1

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής: Στις 10:00 το πρωί είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 12:00 το μεσημέρι), με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (στις 14:00), και το απόγευμα, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 17:00), τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη (στις 19:30) και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (στις 20:30).

Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης, με την εκπροσώπηση της γείτονος να ανατίθεται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σχολιάζοντας, χθες, Κυριακή (08/01/2016) τη στάση της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ως «μη ορθή» τη στάση Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι αντίθετα με την Άγκυρα, «η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις (δίκαιη, βιώσιμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής)».
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Αναστασιάδη και Γκουτέρες

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες, Κυριακή (08/01/2016) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εν όψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας. Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σαράντα λεπτά, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα. Σε ερώτημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κάτι που επιβεβαίωσε μέσω twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Κυπριακό

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από το live blog του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις