ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό θρίλερ της διαπραγμάτευσης και της επόμενης ημέρας

Το πολιτικό θρίλερ της διαπραγμάτευσης και της επόμενης ημέρας

Η χώρα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στην απόλυτη καταστροφή και το πολιτικό προσωπικό αναζητά θεατρικούς ρόλους για να διασωθεί - Μεταθέτουν τη συζήτηση στα περίφημα αντίμετρα αν και ξέρουν πως το πρόγραμμα των δανειστών είναι εξόχως υφεσιακό.

Το σκηνικό στήνεται. Το σενάριο γράφεται ήδη. Προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει ο σκελετός και τα βασικά πρόσωπα του δράματος. Πρόκειται για μια επική περιπέτεια που συνθέτει σε ένα καμβά πολλές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας και μυθοπλασίας. Ένας... αόρατος σκηνοθέτης αποφασίζει για τους ρόλους. Στους περισσότερους έχει καταλήξει, αλλά σε μερικούς διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις.

Το καστ: Καίσαρας, ο Αλέξης Τσίπρας. Ιφιγένεια ή Δον Κιχώτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σπάρτακος, ο Νίκος Φίλης. Ρασπούτιν, ο Νίκος Παππάς. Ιζνογκούντ η Μεγάλη Αικατερίνη, η Ρένα Δούρου. Πόντιος Πιλάτος ο Νίκος Βούτσης, Βασιλιάς Λιρ ο Γιάννης Δραγασάκης.

Και μαζί τους, σε ρόλο Μάρθας Βούρτση η Φώφη Γεννηματά. Γκεστ σταρ ο Κώστας Λαλιώτης στο ρόλο του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Παίζεται ακόμη η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ρόλο Πάπα Βοργία.

Ποιο είναι λοιπόν το δήθεν αόρατο νήμα που συνδέει όλες αυτές τις προσωπικότητες που η κάθε μία έχει αφήσει το δικό της ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ιστορία.

Μεταφέροντας τα χαρακτηριστικά των ηρώων στη σημερινή τραγική πραγματικότητα της Ελλάδας είναι σχετικά εύκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, παρά το γεγονός ότι προφανώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι ταυτίσεις κινούνται στο όριο.

Το Newsbomb.gr έχει καταγράψει εδώ και αρκετό καιρό το σκληρό παρασκήνιο που μαίνεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την επόμενη ημέρα της διαφαινόμενης σίγουρης ήττας των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Η συνεδρίαση του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα υπήρξε η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια ορισμένα από τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στην πολιτική επικαιρότητα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από αρκετά 24ωρα αφωνίας τελικά κατέστησε σαφές από το Βήμα της Βουλής ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται καθοδηγείται προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που θα είναι τελικά υπεύθυνος και για το αποτέλεσμα.

tsakalotos

Ο θυμός του, το απόβραδο της Δευτέρας όταν πληροφορήθηκε ότι το Μαξίμου πανηγύριζε, μέσω non paper, την ώρα που αυτός ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης που θα φέρει ξανά τους δανειστές στην Αθήνα ήταν πραγματικός και μεγάλος. Από την άλλη πλευρά όμως, η πρωθυπουργική παρέα του έκανε το καλύτερο δώρο μέσα στην αγωνία και τον πανικό της να αποδείξει ότι η κυβέρνηση κερδίζει...

Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Το Newsbomb.gr το έχει καταγράψει ήδη με κάθε λεπτομέρεια. Από τη μια καλείται να βάλει την υπογραφή του σε ένα τρίτο μνημόνιο plus που θα συνοδεύει την Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια και θα σημάνει νέα μέτρα, φόρους, περικοπές συντάξεων και άλλα πολλά που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Από την άλλη η αριστερή του συνείδηση και η θέση του ως άτυπου ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του δημιουργεί μια τεράστια εσωτερική σύγκρουση που τον κάνει βαρύθυμο και τον προβληματίζει εξαιρετικά.

Ο μνημονιακός Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον άλλο του εαυτό, τον αντιμνημονιακό ηγέτη των 53+. Πλέον, η πραγματική απειλή για τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα Νίκος Φίλης, ο οποίος αποφάσισε, μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση και ένα χρονικό διάστημα περίσκεψης και ανάνηψης, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ως φωνή της συνείδησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναφορές του στην κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, η επίθεσή του κατά του Πάνου Καμμένου, η ουσιαστική προαναγγελία στην ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια αποτελούν μόνη την αρχή της μακράς πορείας εσωκομματικής διαφοροποίησης από τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός μάλιστα ότι ως επίδειξη δύναμης και προθέσεων συνέλεξε 13 υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία τους προερχόμενων από το... μποστάνι των 53+, κάτω από μια ερώτηση κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει στα σκαριά ο Πάνος Καμμένος, αποτελεί μια πρώτη τροχιοδεικτική βολή κατά του Μεγάρου Μαξίμου, του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το γεγονός ότι η ερώτηση δεν κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, δεν έχει καμία σημασία καθώς η αρχική πρόθεση δεν ήταν να κατατεθεί. Ήταν απλώς μια σαφής προειδοποίηση και ως τέτοια, να είστε σίγουροι ότι καταγράφηκε.

Ο Νίκος Φίλης περπατά στο πολιτικό κουρμπέτι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ως φοιτητής και μέλος του πάλαι ποτέ κραταιού κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Επί περίπου 40 χρόνια ως άτυπο δίδυμο με τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση όχι απλώς έχουν επιβιώσει όλων των μεταλλάξεων από το ΚΚΕ εσωτερικού έως σήμερα, αλλά και έχουν βρεθεί στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, εκλεγόμενοι αντίστοιχα δεύτερος και τρίτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σαφέστατα ισχυροποιημένοι.

filis

Η πορεία τους όμως πλέον δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσει παράλληλες τροχιές. Ο Νίκος Βούτσης για παράδειγμα επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του ισορροπιστή που θα επιχειρήσει να διατηρήσει την ενότητα, αλλά τελικά αναμένεται να συγκλίνει με τον νικητή σε περίπτωση εσωκομματικής σύγκρουσης.

Ο Νίκος Φίλης από την πλευρά προφανώς και δεν διεκδικεί το ρόλο του ηγέτη. Θέλει όμως να είναι ο ισχυρός πόλος πίσω από τον ηγέτη, ίσως και ο άνθρωπος που θα έχει εκλέξει τον ηγέτη. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει όσο θα παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, θα μπορούσε να είναι το κρίσιμο μέγεθος στην ενδεχόμενη εκλογή, για παράδειγμα της Ρένας Δούρου, του μοναδικού κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που έχει μείνει μακριά από τα μνημόνια και τις ευθύνες τους.

Άλλωστε οι πολιτικοί χώροι δεν πεθαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν στο μέλλον δεν έχει την ίδια μορφή και το ίδιο όνομα, ήρθε για να μείνει, έστω και ως κόμμα με συρρικνωμένα ποσοστά.

Τα παραδείγματα στην ιστορία είναι πολλά. Πρόσφατα και εξαιρετικά χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία που ανέστησε το SPD και διεκδικεί με αξιώσεις την καγκελαρία από την Άνγκελα Μέρκελ και του Μανουέλ Μακρόν στη Γαλλία που δεν χρεώθηκε την φθορά του Φρανσουά Ολάντ και διεκδικεί το ρόλο του αουτσάιντερ στην επερχόμενη προεδρική εκλογή.

Τέλος, για να κλείσει το σενάριο της πρώτης πράξης που αφορά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μένει η περιγραφή του ρόλου του σεβάσμιου αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη που όμως βλέπει τις μετοχές του να πέφτουν ραγδαία στο εσωκομματικό τοπίο και στη νέα γενιά των στελεχών που θα του χρεώσουν ένα μεγάλο μέρος της ήττας και της διαφαινόμενης ταπείνωσης.

Το σενάριο όμως προχωρά και στην επόμενη ημέρα. Σε αυτό ο αόρατος σκηνοθέτης παρεμβαίνει και προσπαθεί να δώσει μια ελπίδα. Η προσδοκία της μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί για ορισμένους καθοριστικό παράγοντα για τη συνέχεια της ιστορίας. Όχι όμως απ’ ότι φαίνεται και για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία γνωρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση η πίεση που θα της ασκηθεί από τη διαπλοκή, τους δανειστές και μέρος του κόμματός της θα είναι τεράστια και θα είναι δύσκολο να αρνηθεί.

Επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι σε ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών παρά το γεγονός ότι θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, το δικό της κόμμα θα βρεθεί στη μέγγενη του δικομματισμού, ενώ δεν αποκλείεται να χάσει και προς μικρότερα κόμματα.

Άρα, η πραγματική της εναλλακτική είναι να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα εξοντωτικά μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

gennimata

Από την πλευρά της εκτιμά ότι θα έχει δύο βασικά οφέλη. Πρώτον ότι θα καρπωθεί μέρος της φυσιολογικής φθοράς που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση και δεύτερον ότι θα έχουν δημιουργηθεί καλύτερες συνθήκες για μελλοντική συνεργασία και διακυβέρνηση της χώρας από ένα συνασπισμό της δικής κεντροαριστεράς παράταξης με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, όποια μορφή κι αν έχει με όποιον αρχηγό και έχει.

Και εδώ λοιπόν, εμφανίζεται ο γκεστ σταρ, ο μετρ των... πολιτικών θρίλερ Κώστας Λαλιώτης. Ο άνθρωπος που έχει πρωτοστατήσει αφενός στην επιστροφή -υπό τη μορφή συνεργασίας- του Γιώργου Παπανδρέου, που αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό θα επιστρέψει στη Βουλή και αφετέρου στην αναβίωση της αντιδεξιάς ρητορείας του ΠΑΣΟΚ μετά από το διάστημα της συνεργασίας του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα δε με το κυρίαρχο αφήγημα των τελευταίων μηνών, η καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ προήλθε ακριβώς από αυτή τη συνεργασία. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι και απλώς προαναγγέλλει τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά παράταξη που αγωνίζεται με κάθε τρόπο να βρεθεί καθαρά στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.

Προφανώς, όπως προσημειώθηκε η συγγραφή του σεναρίου συνεχίζεται και ορισμένα κεφάλαια θα διορθώνονται συνεχώς. Το τέλος της διαπραγμάτευσης προφανώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις λεπτομέρειες, αλλά ουσιαστικά οι κεντρικές επιλογές έχουν γίνει.

Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η συνεργασία τους με τους ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξης όπως έχουν απαιτήσει άλλωστε και οι δανειστές, με πολλούς τρόπους. Μάλιστα το ενδεχόμενο της επικράτησης του Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία, αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα στις εξελίξεις.

Το Newsbomb.gr θα βρίσκεται πάντα εδώ για να σας ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για όλες τις διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο, προκειμένου να διαμορφώσουν στη συνέχεια το προσκήνιο της πολιτικής.

Σχετικές ειδήσεις