ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανελλήνιες 2017 - «Βόμβα» από Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλήνιες 2017 - «Βόμβα» από Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2017:«Θολό» είναι το τοπίο με τις αλλαγές για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Μια μέρα μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση των Πανελλαδικών, ο υπουργός Παιδείας ομολόγησε ότι ο σχεδιασμός είναι σε πρώιμο στάδιο και τελικά οι μαθητές δεν ξέρουν τι… μέλλει γενέσθαι.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Γαβρόγλου είπε : «Προφανώς θα πάμε σε μεταβατικό μεικτό σύστημα, με κάποια μαθήματα να εξετάζονται πανελλαδικά, κάποια με εργασίες, κάποια ενδοσχολικά. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι», είπε χαρακτηριστικά.

Ομολόγησε δε ότι ένας μαθητής που φοιτά τώρα στην Γ Γυμνασίου δεν ξέρει πώς θα εξεταστεί σε τρία χρόνια για να μπει στο Πανεπιστήμιο.

«Δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα πώς θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουμε. Σε αυτόν που είναι σήμερα στην Γ' Γυμνασίου θα του πούμε ότι το Λύκειο που θα πας θα αλλάξει, θα είναι ένα καινούριο σχολείο» συμπλήρωσε.

Επίσης, είπε ότι δεν θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο η αλλαγή με την υποχρεωτική φοίτηση στο προνήπιο και ανακοίνωσε ότι η 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση θα νομοθετηθεί σε βάθος τριετίας.

Υποσχέθηκε δε άμεσα διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες 9 Μαϊου, ο πρωθυπουργός παρουσιάσε τις αλλαγές στην Παιδεία ως δεδομένες και αποφασισμένες!

Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο είπε ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα βασιστεί πάνω πέντε άξονες:

1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων
2. Αναβάθμιση του Λυκείου
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία

Αυτοί οι άξονες περιλαμβάνουν την οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, τις αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου αλλά και την επέκταση του Ολοήμερου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Μιλώντας μετά το πέρας της επίσκεψής του στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ολοήμερα Δημοτικά παντού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου θα εφαρμοστεί καθολικά στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, ενώ ανακοίνωσε πως «το Σεπτέμβριο του 2017 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού».

«Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Ειδική αγωγή

«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχολικά γεύματα

Σε ό,τι αφορά τα σχολικά γεύματα, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των σχολείων που θα τα δικαιούνται.

Συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ανακοίνωσε, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Σχετικές ειδήσεις