ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Γαβρόγλου καταργεί τις Πανελλήνιες: «Με το βαθμό του απολυτηρίου η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο»

Ο Γαβρόγλου καταργεί τις Πανελλήνιες: «Με το βαθμό του απολυτηρίου η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο»

Αποκαλυπτικές για το τι... έρχεται στο χώρο της Παιδείας, ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι.

«ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ» ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Το Λύκειο "μαράθηκε", έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση, πρέπει να δούμε το πρόβλημα από την αρχή, δεν υπάρχει Λύκειο», τόνισε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενόψει των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Πρόσθεσε δε πως «ουσιαστικά, η Β' και η Γ' Λυκείου, είναι ακυρωμένη, για την ακύρωση της οποίας, υπάρχει μια συλλογική ευθύνη στην κοινωνία. Δεν μπορεί ένα παιδί, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, να μαθαίνει από τόσες γνωσιακές περιοχές, και με τόση λίγη ώρα για το καθένα. Άρα πρώτος στόχος, είναι μία δραστική μείωση των μαθημάτων. Και περισσότερος χρόνος για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε. Λύκειο είναι».

Σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου επεσήμανε: «Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με το βαθμό απολυτηρίου τους. [...] Θα πηγαίνουν στο σχολείο, όπως είναι σε άπειρα μέρη του κόσμου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αύριο. Δεν μπορεί να γίνει αύριο, για πολλούς λόγους. Π.χ. πολλά μέλη της κοινωνίας μας, έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αδιάβλητες, αλλά δεν είναι αξιόπιστες».

Ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα των Πανελλαδικών είναι «το μόνο που κατοχυρώθηκε ιστορικά να είναι αδιάβλητο» και πρόσθεσε: «Το 25% των φοιτητών μας μόνο, πάει στις 5 πρώτες επιλογές που έχει επιλέξει. Δεν είναι καλά πράγματα αυτά, δεν δείχνουν αξιοπιστία της εξέτασης, αλλά το αδιάβλητο, αδιάβλητο. Άρα αυτό που λέμε εμείς είναι, προοπτικά, θέλουμε να μπει κανείς με το βαθμό του Λυκείου. Συνήθως υπάρχει το αντεπιχείρημα, ωραία, και αν όλοι θελήσουν να γίνουν γιατροί; Πρώτον, όλοι δεν θέλουν να γίνουν γιατροί, και δεύτερον, εκεί ας βάλουμε και εξετάσεις για τα επόμενα «x» χρόνια, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε μία κανονικότητα. Κι εγώ νομίζω ότι πρέπει να έχουμε έναν ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών και μία συνεννόηση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διότι αν δεν υπάρχει συνεννόηση δεν γίνεται τίποτα».

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε την ανάγκη σύγκλισης και συναίνεσης με τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Ανέφερε δε ότι μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η σχετική πρόταση του υπουργείου, που θα έχει λάβει υποψη της τις προτάσεις των φορέων που έχουν ήδη περάσει από την Επιτροπή.

Για το θέμα της συναίνεσης, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να υπάρξει συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία στο ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι δυνατές λύσεις. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ πρέπει να απεμπολήσει το δικαίωμά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλίμονο. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο. Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις, και αυτό πρέπει κανείς να το αναγνωρίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι κάθε κυβέρνηση να ζητάει συναίνεση είναι το εύκολο, η αντιπολίτευση {...} και ξέρετε εδώ και η αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της αμαρτίες».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι κανείς πάνω από όλα αυτά», εκφράζοντας την άποψη ότι από συζητήσεις που κάνει και μάλιστα επίσημες, βρίσκει ένα κλίμα συνεννόησης που θεωρεί ότι θα έχει και δημόσιες εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια, ο υπουργός είπε ότι «μέχρι τέλος Μαΐου, θα μπορούν να υπάρχουν συνεννοήσεις, ώστε τα παιδιά που θα πάνε πρώτη λυκείου να ξέρουν το σχέδιο, το οποίο εγώ νομίζω ότι πρέπει αν είναι τουλάχιστον τριετές. Δεν μπορεί να είναι κάτι νωρίτερο από αυτό».

Ρoή Ειδήσεων