ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Το Μαξίμου «ποντάρει» σε βοήθεια του Μακρόν για το χρέος

Eurogroup: Το Μαξίμου «ποντάρει» σε βοήθεια του Μακρόν για το χρέος

Μετά τα απανωτά «όχι» που εισέπραξε η κυβέρνηση για το θέμα του χρέους από την πλευρά της Ευρώπης και κυρίως από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το κλείσιμο της αξιολόγησης, το Μαξίμου φαίνεται να εναποθέτει τις ελπίδες του σε πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ «ΣΠΑΣΕΙ» ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ Η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 7,2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Του ειδικού συνεργάτη Βαγγέλη Μπότσαρη

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει στο προσεχές Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκ μέρους του Προέδρου κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει και όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα πριν από μερικές ημέρες «η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Σαν να μην έφτανε αυτή η πρόταση που θυμίζει το μαρτύριο της σταγόνας για την Αθήνα, μετά την απόρριψη της πρότασης Σόιμπλε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος ζήτησε χρόνο για να μην δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην Αθήνα, ευρωπαίος αξιωματούχος διαμηνύει ότι η δόση θα δοθεί σε δύο… δόσεις πιέζοντας ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι με την πρώτη δόση δεν θα μπει ευρώ στα κρατικά ταμεία καθώς τα χρήματα θα δοθούν για την δόση που οφείλει η Αθήνα στην Ε.Ε.

Το ύψος της δόσης που αναμένει η Αθήνα είναι 7,2 δις. ευρώ και μόνο στην περίπτωση που οι δανειστές εγκρίνουν μεγαλύτερο κονδύλι της τάξης των 9 δις. ευρώ τότε τα 7,2 δις. ευρώ θα δοθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας και το υπόλοιπο 1,8 δις. ευρώ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αλλά και αυτές υπό προϋποθέσεις και αυστηρούς ελέγχους.

Όλες όμως οι προτάσεις για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους βρίσκουν εμπόδια στην γερμανική κυβέρνηση η οποία διανύει προεκλογική περίοδο και γνωρίζει ότι κερδίζει πόντους στους ψηφοφόρους όταν προβάλει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα.

Η Αθήνα αφού ξεκίνησε με την στρατηγική «αν δεν κλείσουν όλα τα ζητήματα δεν έχει κλείσει τίποτα» τελικά μετά από καθυστερήσεις μηνών ψήφισε το σκληρότερο πακέτο που έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο χωρίς να έχει πάρει ανταλλάγματα από τους δανειστές και το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται την μία άρνηση μετά την άλλη είτε για την ένταξη της χώρας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) είτε για τον καθορισμό των μέτρων για την διευθέτηση του χρέους.

Όσο και να προσπαθούν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσουν τους τόνους και να κάνουν λόγο για ρήξη με τους εταίρους θυμίζοντας το 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι, ούτε στην Αθήνα αλλά πολύ περισσότερο και στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει κλίμα σύγκρουσης.

Εξάλλου, όπως σημειώνει έμπειρο στέλεχος σε προηγούμενες κυβερνήσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει όλες τις προτάσεις των δανειστών και τις έχει ψηφίσει στην βουλή οπότε είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των επιλογών που τις έχουν θέσει οι δανειστές και δεν υπάρχουν περιθώρια ρήξεων και συγκρούσεων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθεί η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να οδηγηθεί το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιούνη, με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αλλά η εμπειρία επτά χρόνων μνημονίου αποδεικνύει ότι στις Συνόδους Κορυφής οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπαίνουν σε διαδικασία πολιτικής διαπραγμάτευσης και δείχνουν στην ελληνική κυβέρνηση το δρόμο του Eurogroup και των τεχνικών συμφωνιών.

Σχετικές ειδήσεις