ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κούρεμα χρέους: Βαφτίζουν το χρέος βιώσιμο και ξεμπερδεύουν με τον Τσίπρα

Κούρεμα χρέους: Βαφτίζουν το χρέος βιώσιμο και ξεμπερδεύουν με τον Τσίπρα

Παρά τις όποιες επικοινωνιακές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του πρωθυπουργού, το αρχικό σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για απομόνωση της Ελλάδας προχωράει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς

ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ - ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟ ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ

Η μετάθεση ολόκληρης της διαπραγμάτευσης για μετά τις Γερμανικές εκλογές και η εμμονή των εταίρων να μην προχωρήσουν σε καμία ελάφρυνση χρέους, όπως ακριβώς έγινε και επί κυβερνήσεως Σαμαρά, φανερώνει που το πάνε οι δανειστές μας: «Βαφτίζουν» το χρέος βιώσιμο και ξεμπερδεύουν και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι αν το χρέος βαφτιστεί βιώσιμο, τότε πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κουρευτεί!

Με τον τρόπο αυτό το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα πέφτει στο κενό και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο παραμονής στην εξουσία.

Κανένας σοβαρός πολιτικός αναλυτής και κανένας οικονομολόγος στον κόσμο δεν πιστεύει ότι οι δανειστές που για 7 και πλέον χρόνια αρνούνται να προχωρήσουν σε κάποιο γενναίο κούρεμα, θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα πουν: «Τώρα κουρεύουμε το χρέος κατά 100 - 150 δισεκατομμύρια ευρώ»! Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα, θα το είχαν κάνει ήδη.

Όσο κυλάει ο χρόνος, ισχυροποιείται το σχέδιο του αρχιτέκτονα του χάους, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Άλλωστε το είχε θέσει ξεκάθαρα και στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015: Πάρτε 50 δισεκατομμύρια και καλή τύχη... είχε πει εμμέσως πλην σαφώς στην ελληνική κυβέρνηση.

Συνεπώς το Plan B που υπάρχει ήδη στο τραπέζι από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ισχυροποιείται και εξελίσσεται όλο και περισσότερο πιο κοντά στα πρότυπα υλοποίησης της ιδέας των «ομόκεντρων κύκλων».

Ο δήθεν καbγάς μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ γίνεται για έναν και μόνο λόγο: Ακόμα κι αν μελλοντικά συμφωνηθεί η έξοδος από το ευρώ για την Ελλάδα, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η χώρα θα μπορεί να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνεχίσει να λαμβάνει κοινοτικά κονδύλια όχι ως δάνεια αλλά ως χρηματοδοτική στήριξη.

Το δικό μας εσωτερικό ερώτημα είναι «σε ποιο πρωθυπουργό θα σκάσει η βόμβα», διότι ακόμα και για ένα τέτοιο σενάριο η χώρα είναι παντελώς απροετοίμαστη.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου για το πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και ακόμα πιο σημαντικό ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να ανοίξει αυτή τη συζήτηση και να οδηγήσει την χώρα - με ασφάλεια - σε ένα τέτοιο σενάριο επιβίωσης.

Σχετικές ειδήσεις