ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση για τους σημαιοφόρους βάσει... κλήρωσης

Μετωπική σύγκρουση για τους σημαιοφόρους βάσει... κλήρωσης

Άλλο ένα πλήγμα στην Παιδεία κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου να ορίζει στο εξής η κληρωτίδα τους σημαιοφόρους στα Δημοτικά Σχολεία και όχι η βαθμολογία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η εφαρμογή του μέτρου αφορά προς τον παρόν στα Δημοτικά Σχολεία, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επεκταθεί και στα Γυμνάσια και Λύκεια.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα πέρασε από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.

Η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα πολιτικής σύγκρουσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η σύγκρουση συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Πέμπτη (3/8), με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να επανέρχονται στο ζήτημα, ανταλλάσσοντας πυρά.

ΣΥΡΙΖΑ: Δέσμια ακραίων αντιλήψεων η ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος της κυβερνητικής απόφασης, εξαπολύει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι «είναι δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει, σημειώνοντας ότι «η ευρύτερη συζήτηση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων στα σχολεία δεν πρέπει να ευτελίζεται με άναρθρες κραυγές, αλλά να διεξάγεται με επιχειρήματα που αρμόζουν σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».

ΝΔ: Η τύχη και η αναξιοκρατία φιλοσοφία ζωής του Τσίπρα

Η ΝΔ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλει πως «η τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική, αλλά και την συνολική πρόοδο, της Πατρίδας μας».

Και καταλήγει αναφέροντας: «όμως, τι να περιμένει κανείς από μια Κυβέρνηση όπου ο Υπουργός Παιδείας λέει “οι καλοί καθηγητές και οι καλοί μαθητές να φύγουν από τη χώρα”, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομιλεί δεκάδες φορές με καταδικασμένο ισοβίτη για εμπόριο ναρκωτικών».

Πολιτική θύελλα για τους σημαιοφόρους στα δημοτικά σχολεία

Ήδη, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε από εχθές που έγινε γνωστή η κυβερνητική απόφαση για τον ορισμό των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία μέσω κλήρωσης και όχι βάσει της βαθμολογίας. Η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης:

Μητσοτάκης: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των σημαιοφόρων στις παρελάσεις άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας».

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Θεοδωράκης: Για την κυβέρνηση η αριστεία είναι χολέρα

«Για την κυβέρνηση εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Από την Αριστεία, στη λοταρία»

Με τη σκωπτική δήλωση «από την αριστεία-στη λοταρία» σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, την κατάργηση της «αριστείας» στα Δημοτικά Σχολεία.

«Η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών δεν είναι πλέον αποτέλεσμα προσπάθειας και αξιολόγησης των μαθητών. Είναι μια τυπική διαδικασία κλήρωσης. Η παιδαγωγική αξία των κινήτρων για μια ακόμη φορά. Λείπει από το εκπαιδευτικό λεξικό της πρώτης φοράς αριστερά. Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων κ. υπουργέ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Κώστας Γαβρόγλου: Μίζερη η κριτική

Για μίζερη αντιμετώπιση κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Σε δήλωσή του έστρεψε τα πυρά του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής «είναι σαν να είναι γραμμένες από τον ίδιο συντάκτη».

«Για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται. Στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους» είπε ο υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός οικογενειών να διαγκωνίζονται μεταξύ τους και να πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος. Εμείς προτείνουμε να γίνεται κλήρωση και να αναδεικνύεται ο σημαιοφόρος. Κλήρωση ανάμεσα σε ίσους ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Πολιτεία».

«Δηλώσεις που συνδέουν την αριστεία με την σημαία είναι κάτι βαθιά αντιδημοκρατικό. Οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

ΝΔ: Ο Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στον υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Γαβρόγλου ότι «παραμένει ένας γραφικός εκφραστής μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης».

«Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του κόσμου οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι η απόφαση θα αλλάξει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις