ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» εντός και εκτός συνόρων για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

«Θύελλα» εντός και εκτός συνόρων για την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Η υπόθεση πήρε και διπλωματικές διαστάσεις, καθώς σφοδρή ήταν η αντίδραση των χωρών που είχαν θύματα από τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Φοβόμαστε μήπως δεν ξαναγυρίσει στη φυλακή

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε πρωτοφανή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν, αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ», δήλωσε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν.

Και πρόσθεσε: «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την υπόθεση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ορισμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

«Για να καταλάβουμε, αφέθηκε ελεύθερος μόνο για δύο ημέρες και μετά θα γυρίσει πίσω;», ρώτησε δημοσιογράφος, με την εκπρόσωπο να απαντά: «Έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε, ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει πίσω».

Αμερικανός Πρέσβης: Η απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των νεκρών

«Ενώνω τη φωνή μου με άλλες ανά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα για την απογοητευτική απόφαση της άδειας ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, δολοφόνου και ηγέτη της 17 Νοέμβρη», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και συμπλήρωσε: «Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».

Βρετανίδα Πρέσβης: Βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε, από την πλευρά της, η Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Η Βρετανίδα διπλωμάτης έκανε, μάλιστα, τη σχετική ανάρτησή της στο Twitter στα ελληνικά και τη συνόδευσε με τη φωτογραφία από μία πλάκα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2000.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των διπλωματών μας

Οργισμένο εμφανίστηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά της Αθήνας για «επίδειξη ανοχής» στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον αιμοσταγή τρομοκράτη, όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους Tούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη «μεγάλη του απογοήτευση», σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης».

Σάλος και στην Ελλάδα

Η χορήγηση διήμερης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε οργή στους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν, αλλά και πολιτική «θύελλα».

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο δολοφόνο της χώρας, το πιστόλι της 17 Νοέμβρη, να βγαίνει από την φυλακή» και πρόσθεσε: «Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα».

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ, δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Είμαι μία απλή βουλευτής, η οποία αναρωτιέται τι άλλαξε, κύριε Κοντονή, από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν τις έπαιρνε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Όσο το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ όλα, κ. Κοντονή, είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Την απόφαση για την Ηριάννα τη στηλιτεύσετε, δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα από εσάς σήμερα να σηκωθείτε πάνω και να πείτε "λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε". Να πείτε "εμείς πολιτικά καταδικάζουμε την απόφαση, ασχέτως τι λέει ο νόμος"».

Ο Σταύρος Κοντονής εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενώ αποδέχεται τον θεσμό των αδειών δεν τις θέλει για αυτούς με τους οποίους διαφωνεί, ενώ τόνισε ότι λυπάται για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επιδοκίμασε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε έστερξε ως συμπαραστάτης σε τέτοιες καταστάσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».

Σχετικές ειδήσεις