ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για δυτική Αττική: Άμεση ανακούφιση και αποζημιώσεις στους πληγέντες

Τσίπρας για δυτική Αττική: Άμεση ανακούφιση και αποζημιώσεις στους πληγέντες

Την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την περιοχή της Δυτικής Αττικής τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής.

Βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή, αναγκαίες παρεμβάσεις και σχεδιασμός της επόμενης μέρας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, εκτάκτως με βάση τον προγραμματισμό των περιφερειακών συνεδρίων, γιατί θεωρώ πως έχουμε χρέος απέναντι στους ανθρώπους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Ας μην κρυβόμαστε, η περιοχή της Δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος, ήταν και είναι το μέρος των φτωχών», συνέχισε.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια του όρου φυσικές καταστροφές, οι καταστροφές έχουν τις περισσότερες φορές και πολιτικό και οικονομικό και ταξικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η καταστροφή συντελέστηκε και επειδή η περιοχή είχε αφεθεί στο έλεος. «Η έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού, ο πολλαπλασιασμός των αυθαίρετων κτισμάτων που έκλειναν τα ρέματα ή το μπάζωμα των ρεμάτων δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια κρατική πολιτική. Για να το πούμε με μια φράση: Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να εστιάσουμε σε τέσσερα μεγάλα ζητήματα:

  1. βιώσιμη ανάπτυξη
  2. ποιότητα ζωής
  3. κοινωνική συνοχή
  4. αναγκαίες παρεμβάσεις και σχεδιασμό επόμενης μέρας

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Όπως είπε, διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, εργαζόμαστε για εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, σύντομα θα έχουμε ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

Πρόσθεσε πως στην περιοχή υπάρχουν τομείς παραγωγής που μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία, όπως τα αγροτικά προϊόντα (φέτα, φυστίκι). Τέτοιες δραστηριότητες, είπε, θα αναπτυχθούν ώστε να αποτελέσουν πηγή κύριου ή συμπληρωματικού εισοδήματος.

«Η χώρα βρίσκεται σε νέα εποχή»

«Με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε το μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η χώρα βρίσκεται στη μία κρίσιμη καμπή αλλά αφήνει πίσω της την κρίση και μπαίνει σε νέα εποχή.

«Τα ελληνικά ομολόγα γύρισαν στις αποδόσεις του 2006, υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, όλοι προεξοφλουν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη διαρκή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «για αυτόν ακριβώς το λόγο πέφτει σε μας το βάρος που είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη πρόκληση να μην επαναπαυτούμε. Να μην αφήσουμε τα πράγματα στον αυτόματο πιλότο αλλά να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να οργανώσουμε την επόμενη μέρα».

«Έχουν θράσος Μητσοτάκης και Σαμαράς»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της ΝΔ τονίζοντας πως οι ένοχοι έχουν όνομα.
«Πρόκειται για θράσος να καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης την σημερινή κυβέρνηση για τα δεινά, που η παράταξή του προκάλεσε, εξουσιάζοντας για δεκαετίες την Ελλάδα. Πρόκειται για θράσος να βγαίνει από τη κρυψώνα του ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ και να μας κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τίποτε από όσα έκανε δυόμισι χρόνια. Ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τους νεοναζί, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Μια απορία όμως μου γεννήθηκε ακούγοντάς τον. Αφού όλα τα έκανε τόσο καλά η ΝΔ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε στο συνέδριό τους, ότι αλλάζει το κόμμα εκ βάθρων; Ένα τόσο επιτυχημένο κόμμα, που θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση, γιατί αλήθεια να το αλλάξει; Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Σχετικές ειδήσεις