ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθάρισμα στο Έκτακτο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθάρισμα στο Έκτακτο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου

Το ενδεχόμενο κυβέρνησης ειδικού σκοπού και οι πρόωρες εκλογές - Τι εισηγήσεις δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για να αποφευχθούν οι εκλογές.

Το πρώτο βήμα για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, και ταυτόχρονα να δρομολογήσει τις εξελίξεις «απαλλαγής» του από την Αριστερή Πλατφόρμα, επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε., ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο για την κυβέρνηση και το κόμμα του.

Μετά από μια θυελλώδη 12ωρη διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε έναν εσωκομματικό σκόπελο, κρατώντας ταυτόχρονα το προβάδισμα για το τελικό ξεκαθάρισμα που αναμένεται στο τέλος Σεπτέμβρη, όταν και θα συγκληθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο Αλ. Τσίπρας κατάφερε να κερδίσει χρόνο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον «κομματικό ΣΥΡΙΖΑ» του 4% με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» του 36%", δείχνοντας ταυτόχρονα να αναγνωρίζει - έστω και έμμεσα – τη μεγάλη αποδοχή που έχει σήμερα τόσο στο χώρο της πάλαι ποτέ κατακερματισμένης κεντροαριστεράς, ακόμα και στο χώρο της κεντροδεξιάς!

Ο Τσίπρας, αναλόγως αν αυξηθεί ή μειωθεί το μέτωπο των «32» κατά την ψήφιση της Συμφωνίας στη Βουλή, είναι αναγκασμένος να επιλέξει είτε το χαρτί των πρόωρων εκλογών (αρχές Νοέμβρη) είτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, διευρύνοντας το κυβερνητικό σχήμα και με τεχνοκράτες. Δηλαδή να αναζητήσει μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Ο ίδιος θα προτιμούσε διακαώς το πρώτο ενδεχόμενο, γι’ αυτό και έριξε μεγάλο βάρος στην εσωκομματική διαδικασία και κατάφερε να κερδίσει τον «πρώτο γύρο» της αναμέτρησης.

Οι «53» και το Χρέος

Με αυτό το δεδομένο, το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να αναζητήσει και εσωκομματικά ερείσματα, ανεξαρτήτως της αποδοχής που απολαμβάνει από την κοινωνία και την εκλογική βάση, έχοντας χάσει δυνάμεις, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» απέναντι, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει πως η διαδικασία επανάκτησης χώρων και ιδεολογικής κηδεμονίας απαιτεί χρόνο και συμβιβασμούς.

Αντιλαμβανόμενος ότι για τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος, άρα και των εκλογικών μηχανισμών, απαιτείται δουλειά τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει διαρκώς του δεσμούς του με την κίνηση των «53», εναποθέτοντας σε αυτούς τις ελπίδες και την ευθύνη για στήριξη της πορείας της κυβερνώσας Αριστεράς.

Αντιστοίχως, για να διατηρήσει και να εντείνει την επιρροή του στο χώρο του κέντρου, απ’ όπου προσδοκά στήριξη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους προσκομίζοντας και τη μείωση του χρέους, ώστε να δικαιολογηθεί το τρίτο Μνημόνιο, όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία.

Σχετικές ειδήσεις