ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Μια παράταξη μόνη, ψάχνεται...

Εκλογές ΝΔ: Μια παράταξη μόνη, ψάχνεται...

Ο εφιάλτης της εσωστρέφειας εξακολουθεί να ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αν και υπό τη μεταβατική ηγεσία του Γιάννη Πλακιωτάκη φαίνεται να πέρασε σχεδόν αναίμακτα το «crash test» στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο (28/11/2015), εντούτοις εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα ως προς την χάραξη μιας ενιαίας αντιπολιτευτικής γραμμής απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

ΣΕ ΤΕΛΜΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ – ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ – ΟΡΑΤΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου εξακολουθεί να ταλαιπωρεί το στρατόπεδο των «γαλάζιων», ενώ ήδη αναζητείται το πρόσωπο (ή τα πρόσωπα) που ενέκρινε την πληρωμή ποσού ύψους 60.000 ευρώ στην εταιρεία που ανέλαβε να διοργανώσει τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο πρώην υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέθεσε αίτημα στον Γιάννη Πλακιωτάκη για παραπομπή της υπόθεσης με την εταιρεία-φάντασμα στη Δικαιοσύνη, εμμένοντας ότι πέρα από τις αστικές υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για τα όσα κωμικοτραγικά είχαν σημειωθεί κατά τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Κύκλοι της Συγγρού υποστηρίζουν, πάντως, ότι «το πάθημα έγινε μάθημα» στη ΝΔ και πως δεν αποκλείεται η εκλογική διαδικασία να επαναληφθεί την Κυριακή (13/12/2015) και, εφόσον χρειαστεί β’ γύρος, στις 20 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Πλακιωτάκης αναμένεται – κατά πληροφορίες πάντα – να επιδιώξει την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης με τους τέσσερις υποψηφίους (Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη), αφού προηγουμένως οριστικοποιηθεί ποια θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να διοργανώσει τις νέες εκλογές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, εξάλλου, η προσωρινή ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται στη διενέργεια μιας ανοικτής εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή να μπορούν οι πολίτες να ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα της αρεσκείας τους, αλλά με την καθιέρωση ενός απλοποιημένου συστήματος που θα αποτρέπει τις διπλοψηφίες.

Κατά τα λοιπά, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ συγκαλεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο Τρίτη (01/12/2015) την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν και σε αυτή τη συνεδρίαση αυτή θα συμμετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Επιμένει σε εκλογές-εξπρές ο Τζιτζικώστας

Κι ενώ η εσωκομματική διαμάχη στη ΝΔ δεν λέει να κοπάσει, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, ώστε να υπάρχει μια ενιαία και συμπαγής αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Τζιτζικώστας στέλνει μήνυμα ενότητας, επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να βγει άμεσα και γρήγορα το κόμμα από το τέλμα της εσωστρέφειας και να ασκήσει σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση, ενώ εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ότι εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την αναταραχή στη ΝΔ, για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο φόβος της διάσπασης

Όμως, η εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει η «γαλάζια» παράταξη είναι – το λιγότερο – απογοητευτική και οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων και των επιτελείων τους μοιάζουν αγεφύρωτες.

Κι όσο κι αν η πλειονότητα των στελεχών του κόμματος ξορκίζουν το «τέρας της διάσπασης», εκείνο εξακολουθεί να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους στο κτήριο της Συγγρού.

Σχετικές ειδήσεις