ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωγή στη Ν.Δ. από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια

Αγωγή στη Ν.Δ. από την Τράπεζα Πειραιώς για τα δάνεια

Με αγωγές απαντούν οι τράπεζες στα αρρύθμιστα δάνεια των κομμάτων καθώς η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο του εισαγγελέα ενώ στη Βουλή εξελίσσονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το θέμα.

Η αρχή έγινε με την αγωγή που επιδόθηκε την Παρασκευή από την Τράπεζα Πειραιώς στη Νέα Δημοκρατία και της ζητεί ολόκληρο το ποσό του δανείου το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό του δανείου είναι 131 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά», ανάλογη κίνηση αναμένεται και για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, που επίσης δεν τα εξυπηρετεί.

Να σημειωθεί ότι μετά το 2010 οπότε η ΝΔ εξυπηρετούσε πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης αλλά και το ξεχείλωμα των εξόδων του κόμματος έκαναν αδύνατη την εξύπηρέτηση του δανείου της Πειραιώς.

Οι τράπεζες σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν δύο διεξόδους ή τη διαταγή πληρωμής ή την αγωγή.

Η επίδοση διαταγής πληρωμής δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα καθώς μπλοκάρονται αυτόματα οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πολιτειακού θεσμού με αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία λειτουργίας.

Αντίθετα η αγωγή δίνει στη ΝΔ περιθώριο 100 ημερών για προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή να εκδώσει απόφαση

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώνεται πλήρως η διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και η κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε.

«Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Kαι καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις καθώς «σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με... αέρα».

Σχετικές ειδήσεις