ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στριμωγμένος ο Λουκάς Παπαδήμος

Στριμωγμένος ο Λουκάς Παπαδήμος

«Τριγμοί» χωρίς τέλος εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κάθε υπουργικό συμβούλιο εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αδυνατεί να τους εγκαλέσει στην τάξη. Ο κ. Παπαδήμος διατυπώνει παράπονα στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως και αυτό δείχνει ότι δεν θα φέρει αποτελέσματα. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις όπως αυτή του υπουργού Μεταφορών κ. Μάκη Βορίδη, αποτελούν κοινό μυστικό ότι οι παρεμβάσεις τους είτε είναι έπειτα από συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, είτε αποτελούν μέρος προσωπικής στρατηγικής.

Το PSI

Σύμφωνα με την παραδοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου η διαδικασία του PSI δεν προχωράει όσο καλά περίμεναν πολλά κυβερνητικά στελέχη. Η διαδικασία γίνεται με άκρα μυστικότητα και ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά στους οικονομικούς συντάκτες. Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού ως ο Έλληνας που θα μπορούσε καλύτερα από τον καθένα να «τρέξει» αυτή την προσπάθεια. Αντ' αυτού η μέχρι στιγμής αίσθηση προϊδεάζει για περιορισμένα αποτελέσματα, γεγονός που πιθανώς να δημιουργούν άγχος στον κ. Παπαδήμο.

Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους τα όργανα αντηχούν ήδη και δεν είναι ... χριστουγεννιάτικα. Το πρώτο βήμα που κρατά σταθερά ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει δημιουργήσει πανικό στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Όσο καθυστερούν οι εξελίξεις τόσο τα κυβερνητικά στελέχη θα κινούνται στον ρυθμό του εσωκομματικού παιχνιδιού και όχι σε αυτόν που επιβάλλουν οι ανάγκες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος θεσμικά δεν επιτρέπεται να παρέμβει στις εσωκομματικές έριδες ούτε μπορεί δημόσια να ζητήσει επιτάχυνση των διαδικασιών. Το πρόβλημα θα παραμείνει καθώς δεν δίνεται λύση και από πρόβλημα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θα γίνει και πρωθυπουργικό πρόβλημα.

Εκλογές

Όλοι αδημονούν να γίνουν εκλογές πλην του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Τα κόμματα της Αριστεράς αν και δεν επιτίθενται ευθέως κατά του κ. Παπαδήμου, σε κάθε ευκαιρία επαναφέρουν το θέμα συνοδευόμενο πάντα με την κριτική άποψη που λέει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν είναι εκλεγμένη.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί παράταση της κυβέρνησης συνεργασίας και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί φωνή στον λαό για να εκφραστεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου θέλει χρόνο. Απορρίπτει τις εκλογές πριν το καλοκαίρι αν και αυτή τη φορά δεν είναι στο χέρι του. Θέλει να προετοιμαστεί για μια ηρωική έξοδο προς την Ευρώπη.

Παρότι όταν εξελέγη κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή ότι δραπέτευσε, τώρα ο ίδιος προετοιμάζεται να πράξει κάτι αντίστοιχο. Όσο τα «κουκιά» μειώνονται στις εκλογικές περιφέρειες για τους βουλευτές που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, τόσο οι δυσχέρειες θα αυξάνονται. Κανείς δεν θα αναλαμβάνει το ρίσκο για γενναίες μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος.