ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπανδρέου, το ΥΠΕΞ και μυστικά κονδύλια 90 εκατ. ευρώ…

Ο Παπανδρέου, το ΥΠΕΞ και μυστικά κονδύλια 90 εκατ. ευρώ…

Οι κύριοι Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Δρούτσας, Σταύρος Λαμπρινίδης και οι στενοί συνεργάτες τους πρέπει να απαντήσουν.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση που αφορά στα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και στους λόγους που τα σπατάλησε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις και αποκαλύψεις από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και μετά την παρέμβαση του στελέχους της Ν.Δ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Με την επιστολή αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Δήμας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή από τα οποία φαίνεται ότι είχαν εγκριθεί κονδύλια ύψους 18 εκατ. ευρώ και τελικώς δαπανήθηκαν 56.073.300 ευρώ για το 2010, ενώ για το 2011 είχε εγγραφεί πίστωση στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ, ύψους 34,15 εκατ. ευρώ!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τυγχάνει και έχει διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη και να έχει τοποθετήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στο ΥΠΕΞ σε νευραλγικές θέσεις, δαπανήθηκαν σε μυστικά κονδύλια 90.223.300 ευρώ την ώρα που η χώρα βουλιάζει στη δίνη της χρεοκοπίας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στη διετία της φρενήρους διακυβέρνησης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου προωθήθηκαν «εθνικοί αντικειμενικοί σκοποί»; Σε ποιο επίπεδο; Ποια εθνική επιτυχία επετεύχθη από το υπουργείο Εξωτερικών; Άξιζαν περισσότερο από 90 εκατομμύρια ευρώ οι διπλωματικοί πειραματισμοί;

Γι’ αυτό λοιπόν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο στενός φίλος του κ. Δημήτρης Δρούτσας, ο στενός συνεργάτης του κ. Σταύρος Λαμπρινίδης καθώς και όσοι συμμετείχαν στο ιεραρχικό επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί.

Για παράδειγμα:

- Τι έγιναν τα κονδύλια για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;
- Γιατί δεν αποκαλύπτεται το αποθεματικό του Κράτους πριν από την εποχή του Μνημονίου;
- Τι συμβαίνει με την Επιτροπή Ειδικών Δαπανών, η οποία λέγεται ότι συγκροτήθηκε σε μια νύχτα;
- Γιατί δεν υπάρχουν έγγραφα της Επιτροπής που να αποδεικνύουν ότι τα ποσά δαπανήθηκαν για τους απόρρητους σκοπούς που προβλέπονται;
- Πότε θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της περιλάλητης «Διαύγειας» η απόφαση για αύξηση των κονδυλίων ;

ΟΙ αποκαλύψεις

Ας δούμε λίγο για την ιστορία τι έχει συμβεί:

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει σχετικό ερώτημα στις 5 Σεπτέμβρη προς τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών, σχετικά με την διαχείριση απορρήτων δαπανών των υπουργείων εξωτερικών, άμυνας και προστασίας του πολίτη τα οποία έχουν ξεπεράσει μέσα στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ερώτηση δεν αφορά που πάνε οι απόρρητες δαπάνες, ούτε τα σχετικά παραστατικά, αλλά το ύψος τους, αν υπήρξαν αυξήσεις σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες δαπάνες, πότε αυτές έγιναν, αν μεταφέρθηκαν δαπάνες από άλλους κωδικούς, την προέλευση των αιτημάτων αύξησης των δαπανών και εάν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το δημόσιο λογιστικό και την ευρύτερη νομοθεσία διαδικασίες.

Ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δηλώνει αναρμόδιος να απαντήσει ενώ ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης επικαλείται ο νόμο 3566/2007 που προβλέπει την καταστροφή των σχετικών παραστατικών.

eggrafa1
eggrafa2



Είχε προηγηθεί η διαρροή εγγράφων που ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου 2010 εκταμιεύθηκαν κονδύλια ύψους 2,7 εκατ. ευρώ και μετά άλλο 1,575 εκατ. ευρώ με την υπογραφή αναρμόδιου για το θέμα υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο οποίος βρισκόταν στο στενό περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού:

Το ένα είναι στις 2/03/2010, ημέρα που «σηκώνουν» 2.700.000 ευρώ.

eggrafa3

Μετά από δέκα μέρες μετά, σηκώνουν άλλα 1.575.000 ευρώ, με την υπογραφή και πάλι του «αναρμόδιου» για το θέμα υφυπουργού!

eggrafa4



Τελικά τι συμβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών; Ποιος θα μπορέσει να δώσει υπεύθυνα απαντήσεις και να αποδείξει τι συνέβη κατά τη διάρκεια που διακυβέρνησε τη χώρα ο Γιώργος Παπανδρέου;