ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Σε μήνυμά του προς τους πολίτες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα πετύχει τους στόχους της «με νωπή και ισχυρή εντολή». Σε ενός προεκλογικού τύπου μήνυμα, ο κ. Σαμαράς εξήγησε τη διαπραγματευτική του στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι για πρώτη φορά υπήρξε διαπραγμάτευση.

«Αποτρέψαμε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Δεν τέθηκε ποτέ θέμα να διαλέξουμε τι θα διασώσουμε. Η τρόικα επέμενε για περικοπές σε κύρια και επικουρικά ταμεία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έδωσε μάχη ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί, ενώ απέρριψε μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακραία φορολόγηση των πάντων. «Παλέψαμε για να αποτρέψουμε πρόσθετη ύφεση, πρόσθετη ανεργία, πρόσθετα λουκέτα», δήλωσε.

«Παλέψαμε να μην υπάρξει πρόσθετη ύφεση. Σήμερα διαχειριζόμαστε τη ζημιά που έγινε τα τελευταία 2 χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι το χρέος μας τώρα έγινε μη βιώσιμο, καθώς το 2009, μπορεί να ήταν μεγάλο, αλλά ήταν ακόμη βιώσιμο.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μια εξέλιξη που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ξανά. «Μπορεί να αποφύγαμε τα χειρότερα - και πιο υφεσιακά - από όσα μας ζήτησαν. Κάποια, όμως, δεν αποφεύχθηκαν...», παραδέχθηκε.

Μέτωπο στην ύφεση

Επίσης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ύφεση δεν λύνει το πρόβλημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων και προειδοποιώντας ότι η κρίση θα επεκταθεί. «Ρωτώ τον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο Ευρωπαίο: όταν βρίσκεσαι για πέμπτη χρονιά σε ύφεση, όταν η χώρα σου παραπαίει και η κοινωνική συνοχή της απειλείται, είναι δυνατό το μόνο «αντίδοτο» στην κρίση, να είναι ακόμα περισσότερη ανεργία και... άλλα δύο χρόνια ύφεσης;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η μάχη αφορά τη σωτηρία της Ελλάδας αλλά και την Ευρώπη.

Λάθος η συνταγή

«Στη Νέα Δημοκρατία έγκαιρα διαβλέψαμε ότι ήταν λάθος η συνταγή κι έγκαιρα προβλέψαμε που θα οδηγούσε. Εκείνοι που την πρότειναν, εκείνοι που την υπερασπίστηκαν και εκείνοι που την εφάρμοσαν, ας δουν κατάματα σήμερα τις συνέπειές της», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, που ζήτησε αλλαγή πορείας στην οικονομία του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς «το καθημερινό βασανιστήριο της ακραίας λιτότητας, δεν βοηθάει. Εκτρέφει την κοινωνική έκρηξη και έναν επικίνδυνο αντί-ευρωπαϊσμό».

Τα μέτωπα της ΝΔ

Όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ δίνει μάχη σε πολλαπλά μέτωπα: «Να αποκαταστήσουμε την πληγωμένη αξιοπιστία της χώρας, να αναδείξουμε την άμεση προτεραιότητα της Ανάκαμψης, να διασώσουμε την Κοινωνική Συνοχή, να αποφύγουμε τα μικροπολιτικά παιγνίδια που εξακολουθούν να παίζουν κάποιοι σε βάρος της χώρας, ακόμα και τώρα και να δείξουμε στους Ευρωπαίους ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα σύντομα θα διαχυθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αν δεν αλλάξει η πολιτική της ατέλειωτης μονομερούς λιτότητας».

Νωπή και ισχυρή εντολή

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν με τη συνδρομή όλων «ως υπερήφανοι άνθρωποι, όχι ως μόνιμοι επαίτες», μέσα από μία νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή εντολή. «Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές, απ' ό,τι τις έχει σήμερα!», συμπλήρωσε.

«Υποχρέωση να βοηθήσω την πατρίδα»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι ούτε δειλιάζει, ούτε υποχωρεί, ούτε ψάχνει χειροκροτήματα.

«Είμαι εδώ μόνο από υποχρέωση να βοηθήσω την Πατρίδα. Και αυτό κάνω. Στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δύο χρόνια δεν άκουσε κανείς τη φωνή μας για αλλαγή πολιτικής. Και σήμερα το τραύμα έγινε πολύ βαθύ, για να πω ότι δεν θα πονέσει. Εμείς δεν μιλάμε για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, για τα σενάρια της δραχμής, για τη φτώχεια που μας άγγιξε την πόρτα και για τα χειρότερα δεινά που μας απειλούν», ανέφερε.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. « Κι όταν θα έλθει η δική μας ώρα, θα κρατήσουμε ακέραιη τη μεγάλη υπόσχεση, τη μία και μόνη που δώσαμε: Ελπίδα στην Ελλάδα μέσα από Ανάπτυξη! Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε. Το ισχυρότερο επιχείρημα δεν είναι ο Φόβος για όσα μας περιμένουν... Αλλά η σιγουριά γι' αυτά που μπορούμε. Να έχετε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Έλληνα . Που συχνά δεν τις ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι...», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Έκλεισε η συμφωνία των αρχηγών για τα νέα μέτρα