ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκλεισε η συμφωνία των αρχηγών για τα νέα μέτρα

Έκλεισε η συμφωνία των αρχηγών για τα νέα μέτρα

Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Τα επιτελεία των κομμάτων επικοινώνησαν με τον κ. Παπαδήμο και του είπαν ότι συμφωνούν σε όλα τα μέτρα.

Από το πρωί είχε υπάρξει πίεση από τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, και ο οποίος διαμήνυε προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα κομματικά επιτελεία των τριών κομμάτων ότι κινδυνεύει η διαδικασία του PSI να πέσει στο κενό, αφού οι εταίροι απαιτούν ρητή στήριξη των νέων μέτρων από τους τρεις αρχηγούς.

Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν σε δεύτερο χρόνο δεν απαιτήσουν οι εταίροι και έγγραφες δεσμεύσεις.

Η λήψη των νέων μέτρων και η στήριξη των τριών αρχηγών ήταν προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαδικασία του PSI, να εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είχε αφήσει να εννοηθεί προς τους αρχηγούς ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ τους, θα δήλωνε παραίτηση άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το γραφείο του πρωθυπουργού προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση για την συμφωνία:

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλεπάλληλες επαφές Παπαδήμου-Σαμαρά

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίτευξη συμφωνίας ανακοινώθηκε αρχικά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Λουκά Παπαδήμου με τον Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια των επαφών οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο ζήτημα των 300 εκατ. ευρώ που έλειπαν από τη διαπραγμάτευση, το οποίο θα καλυφθεί μέσω περικοπής των συντάξεων.

Την ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε: «έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κι ότι έχει επικυρωθεί από τα μεγάλα κόμματα», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία και ενημέρωσε ότι υπάρχει συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Μάριο Ντράγκι χαιρετίζει την συμφωνία στην Ελλάδα