ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Εκλογές και ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση

Α. Σαμαράς: Εκλογές και ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση

«Δεν μπορώ να διανοηθώ τη χώρα με άδεια ράφια. Κλειδωμένα τα μαγαζιά. Χωρίς τρόφιμα. Χωρίς καύσιμα και με δελτίο στα τρόφιμα», είπε με δραματικό ύφος ο Αντώνης Σαμαράς για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, από το Βήμα της Βουλής, επιχείρησε να αιτιολογήσει τη στάση της ΝΔ ενώ επανέλαβε πως η θέση της ΝΔ για άμεση προσφυγή στις κάλπες παραμένει σταθερή, ζητώντας χαρακτηριστικά «Άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές μετά την ανταλλαγή των ομολόγων. Όποιος θέλει ακυβερνησία να το δηλώσει. Όποιος θέλει να μπαινοβγαίνει σε κυβερνήσεις χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, να το επιχειρήσει. Είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε εκλογές και θα το κάνουμε . Μετά το PSI πάμε σε εκλογές».

Ο αρχηγός της ΝΔ, θέλησε ακόμη να δείξει πως κατανοεί τη δύσκολη θέση των βουλευτών του και τις δεύτερες σκέψεις τους, διευκρινίζοντας εκ προοιμίου όμως πως δεν τις συμμερίζεται, ενώ μίλησε για «αυτονόητη κομματική πειθαρχία», ζητώντας από τους βουλευτές του, να αναλογιστούν τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση.

«Είμαι βέβαιος, ότι θα κάνετε όλοι το καθήκον σας. Όχι για το κόμμα. Όχι για την παράταξη αλλά πρωτίστως απέναντι στην Πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επιχείρησε να στείλει σαφές μήνυμα σε όλους όσοι εμφανίζονται ως αντι-μνημονιακοί στις εκλογικές τους περιφέρειες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος. «Όσοι εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως δεν θα είναι υποψήφιοι. Δεν θα δεχθώ τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες», είπε χαρακτηριστικά.

«Στον κρόταφο της χώρα το πιστόλι»

«Το πιστόλι δεν βρίσκεται στον κρόταφο της ΝΔ αλλά στη χώρα», είπε σε δραματικό ύφος, διαχωρίζοντας την προσωπική γενναιότητα από την πολιτική γενναιότητα και τονίζοντας πως η ΝΔ αντιστέκεται σε όλους όσοι ζητούν ανοιχτά υποταγή. «Γιατί υπάρχουν και τέτοιοι ξέρετε…», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που βλέπεις τους χειρότερους φόβους σου να επιβεβαιώνονται. Τότε τι κάνεις; Επιχαίρεις;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει πως ο πολιτικός που αγαπά την πατρίδα του δεν είναι Κασσάνδρα αλλά αναζητά την καλύτερη δυνατή λύση.

«Είμαστε η μόνη συντεταγμένη δύναμη»

Ο κ. Σαμαράς, έβαλε κατά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για 2 καταστροφικά χρόνια. Δεν θέλησε να σχολιάσει τη στάση του ΛΑΟΣ, αναφέρθηκε στη δημοσκοπική εκτόξευση της ΝΔ, εξέφρασε τους φόβους του για την ανοδική πορεία παρατάξεων που εκφράζουν τα άκρα «άκρα» και μίλησε για εφήμερη άνοδο της πολυδιασπασμένης αριστεράς. «Τι βλέπετε γύρω σας; Δημοσκοπικά, είμαστε το μόνο κόμμα εξουσίας, το μόνο αστικό λαϊκό κόμμα. Η μόνη συντεταγμένη δύναμη στο χάος», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας, λίγο αργότερα, τη ΝΔ «αποκούμπι».

Αρκετές φορές μέσα στην ομιλία του εξέφρασε το φόβο της λαϊκής έκρηξης, για αυτό όπως εξήγησε ζητά εκλογές, ενώ μιλώντας σε προσωπικό τόνο είπε ωπς από το 1977 που είναι βουλευτής ποτέ δεν έχει ξαναδεί τέτοι δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού αισθήματος.

«Ενοχλεί που διαπραγματευθήκαμε»

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση των τελευταίων ημερών, μίλησε για τα κέρδη που εξασφάλισε η ΝΔ, όπως αποτροπή κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, αποτροπή μείωσης κατώτατου μισθού στα υπόλοιπα κλιμάκια, αποτροπή αύξησης αντικειμενικών αξιών και προστασία χαμηλοσυνταξιούχων ενώ παραδέχθηκε πως επιβλήθηκαν και μέτρα που δεν του άρεσαν, μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν αργότερα αλλά και μέτρα, όπως το fast track στη διακιοσύνη, που είχαν αργήσει και επιβάλλονταν.

Το ότι διαπραγματευθήκαμε ενοχλεί. Το ότι δεν διαπραγματεύθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια σκοτώνει», είπε με νόημα.

Όπως περιέγραψε, 2 πράγματα απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση

Α) οι εκλογές

Β) μια νέα Αναπτυξιακή πορεία

«Οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφονται»

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως δεν είναι τώρα η ώρα για κριτική αλλά πως οι «πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφονται και θα έρθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη βουλή», αποστροφή που καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της «γαλάζιας», Κ.Ο.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη, λέγοντας , πως η ΝΔ είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα αλλά πως δε δίστασε να πει πως η Ευρώπη της τιμωρίας, δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης.