ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις στόχους θέτει ο Παπαδήμος για το Μνημόνιο 2

Τρεις στόχους θέτει ο Παπαδήμος για το Μνημόνιο 2

Το Μνημόνιο πέρασε με 199 ψήφους υπέρ και πλέον όπως δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος οι βουλευτές θα κριθούν από την ιστορία, γιατί ο λαός είναι σίγουρο πως τους έβαλε στην μαύρη λίστα.

«Κρινόμαστε από την Ιστορία - και αν δεν καταφέρουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, δεν θα μας το συγχωρήσει. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ποιο είναι το πατριωτικό μας καθήκον, και θα το πράξετε με την ίδια αποφασιστικότητα και ευθύνη που έχετε επιδείξει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Το πρόγραμμα θα πετύχει»

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός είχε εκτιμήσει πως το οικονομικό πρόγραμμα που δρομολογείται με το νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να αποτύχει - και είχε προδιαγράψει την καταστροφή που εγκυμονούσε κατά την άποψή του, μια ενδεχόμενη καταψήφιση.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αναγνώρισε πως «η επικριτική στάση ορισμένων εταίρων, προβληματίζει, απογοητεύει και προκαλεί αγανάκτηση στον ελληνικό λαό που είναι φιλότιμος και υπερήφανος. Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά, δεν αποφεύγουν τις θυσίες, ούτε επαιτούν.

Είναι, όμως, γεγονός, ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η ρευστότητα της οικονομίας έχει συρρικνωθεί - και το τραπεζικό σύστημα δεν έχει επαρκείς πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και την καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθιστούν αναγκαία κατά τον κο Παπαδήμο, το νέο Μνημόνιο, το PSI και το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Οι τρεις στόχοι του προγράμματος

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε στην ομιλία του τους 3 στόχους του νέου προγράμματος.

Πρώτος στόχος του, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος, απαραίτητου για την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους.

Δεύτερος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Η μείωση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, «θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας και επομένως, στην ενίσχυση του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων. Δεν συνεπάγεται αυτόματη προσαρμογή των μισθών που καθορίζονται από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις».
'Αλλωστε «το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εργασίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το συμφέρον όσων έχουν εργασία, αλλά και του ενός εκατομμυρίου ανέργων, και των εκατοντάδων χιλιάδων που απασχολούνται σε συνθήκες μαύρης εργασία», οι οποίοι θα διευκολυνθούν στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας από την μείωση του κατώτατου μισθού.

Τρίτος στόχος του προγράμματος, είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης και ευρωστίας των τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παρατεταμένης ύφεσης.

«Αυτό θα γίνει με τρόπο που προάγει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών» διευκρίνισε ο κος Παπαδήμος.