ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάς είναι από καιρό ακυβέρνητη

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάς είναι από καιρό ακυβέρνητη

Το κράτος στη χώρα μας έχει καταλυθεί και η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί, τονίζει σε δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάς είναι από καιρό ακυβέρνητη», και προειδοποίησε ότι όσο η κυβέρνηση Παπαδήμου ασχολείται με το μεγάλο ζήτημα της αποφυγής της χρεοκοπίας, το κράτος διαλύεται, η ιδιωτική οικονομία χαροπαλεύει και η ύφεση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη.

«Για να σώσουμε την Ελλάδα πρέπει να την προλάβουμε ζωντανή», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, που προτείνει βαθύ ανασχηματισμό και συγκρότηση ολιγομελούς σχήματος, αποτελούμενου από πολιτικούς και τεχνοκράτες.

Όσον αφορά το χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Το Σύνταγμά μας, πολύ αυστηρό μετά την Αναθεώρηση του 1985, απαγορεύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, διαπιστώνοντας δυσαρμονία μεταξύ της πλειοψηφίας της Βουλής και της λαϊκής βούλησης και θέτει αυστηρή προϋπόθεση για πρόωρες εκλογές, που στην ουσία απαιτούν πρόταση της κυβέρνησης που διαθέτει την πλειοψηφία».

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, όταν οι κουκουλοφόροι ανενόχλητοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν την πρωτεύουσα, επιβεβαιώνουν δυστυχώς, τη διαπίστωση ότι το κράτος στη χώρα μας έχει καταλυθεί και ότι η δημοκρατία μας δεν λειτουργεί. Κι αυτό συνιστά κίνδυνο μεγαλύτερο και από την απειλούμενη χρεοκοπία.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάς είναι από καιρό ακυβέρνητη. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία όντως μας έσωσε την κρίσιμη ώρα από την άναρχη χρεοκοπία, ασχολείται, κατά κύριο λόγο με το μεγάλο αυτό θέμα, παραβλέποντας τη σκληρή καθημερινότητα. Στο μεταξύ το κράτος διαλύεται, η ιδιωτική οικονομία χαροπαλεύει και η ύφεση κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη. Να μην ξεχνούμε όμως, τη μεγάλη αλήθεια, ότι για να σώσουμε την Ελλάδα πρέπει να την προλάβουμε ζωντανή.

Είναι προφανές ότι, για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ελλάς πρέπει να κυβερνάται. Προς το σκοπό αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να γίνει βαθύς ανασχηματισμός, και να συγκροτήσει ο κ. Παπαδήμος ολιγομελή, αποτελεσματική κυβέρνηση από πολιτικούς και τεχνοκράτες. Και φυσικά τεχνοκράτες πρέπει να τεθούν επί κεφαλής των κρισίμων υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει, πότε θα γίνουν εκλογές. Το Σύνταγμά μας, πολύ αυστηρό μετά την Αναθεώρηση του 1985, απαγορεύει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει, διαπιστώνοντας δυσαρμονία μεταξύ της πλειοψηφίας της Βουλής και της λαϊκής βούλησης και θέτει αυστηρή προϋπόθεση για πρόωρες εκλογές, που στην ουσία απαιτούν πρόταση της κυβέρνησης που διαθέτει την πλειοψηφία.

Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά μας και οι εσωτερικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα, μετά την ψηφοφορία, δημιουργούν προϋποθέσεις γενικότερης αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού. Επειδή όμως οι εκλογές –που ούτως ή άλλως, νωρίτερα ή αργότερα, θα είναι η τελική κατάληξη- θα είναι άλμα στο άγνωστο, χρέος της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην ουσία χρέος των δύο μεγάλων κομμάτων που τη στηρίζουν, είναι σε όλα τα κρίσιμα Υπουργεία να διορίσει –μεταβάλλοντας φυσικά τη νομοθεσία- μονίμους υφυπουργούς με πενταετή θητεία που θα καλύπτει και την επόμενη βουλευτική περίοδο. Η επιλογή και ο διορισμός των πρέπει να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ευτυχώς έχουμε πολλούς και άξιους τεχνοκράτες και είμαι βέβαιος, ότι κανείς δεν θα αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αυτό θα αποτελέσει σίγουρα εγγύηση σταθερότητας για την αβέβαιη μετεκλογική περίοδο».