ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ο Τσίπρας έδειξε την «έξοδο» στον Κατρούγκαλο – Όλο το χρονικό

tsipras-katrougalos
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου πυροδότησαν ραγδαίες εξελίξεις που τον οδήγησαν στην έξοδο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος

Το βράδυ της Τετάρτης, στην Κουμουνδούρου η αισιοδοξία ήταν διάχυτη. Το κόμμα τους είχε κάνει μια προεκλογική εκστρατεία την οποία χαρακτήριζαν υποδειγματική, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει δύο πολύ μεγάλες για την εποχή συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, ενώ τα μηνύματα από τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές ήταν θετικά.

Το κλίμα, όμως, άλλαξε άρδην το πρωί της Δευτέρας, όταν και έμαθαν το τι είχε ειπωθεί το προηγούμενο βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, όταν και ο υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έριξε τη «βόμβα», σημειώνοντας ότι ο υπέρ της επιστροφής της ασφαλιστικής εισφοράς ύψους 20% επί των καθαρών κερδών, στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τα ξημερώματα κιόλας της Πέμπτης, η Νέα Δημοκρατία είχε φροντίσει να ενημερώσει τα Μέσα Ενημέρωσης για το τι είχε πει ο πρώην υπουργός Εργασίας. Όταν τα μαντάτα έφτασαν στην Κουμουνδούρου, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ζήτησαν επιτακτικά το βίντεο με τη συνέντευξη του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα, συνεδρίασε η εκλογική «task force» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκνευρισμός όλων των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση ήταν εμφανείς. Οι εισηγήσεις προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μοιρασμένες, όμως ο Αλέξης Τσίπρας είχε λάβει ήδη την απόφαση του.

Η διευκρινιστική δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, όπου ξεκαθάριζε πως εξέφρασε μια προσωπική άποψη και πως το πρόγραμμα του κόμματος του ήταν ξεκάθαρο και δεν συμπεριλάμβανε την τοποθέτηση του, δεν ήταν ικανή να αλλάξει γνώμη στον Αλέξη Τσίπρα.

Τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρώην υπουργό του και σε έντονο ύφος τον ρωτούσε αν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που προκάλεσε στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Στην ίδια επικοινωνία του εξήγησε πως η αναφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεχτεί, καλώντας τον επί της ουσίας να τον διευκολύνει, αποχωρώντας από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

Όπως και τελικά συνέβη. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα την αποχώρηση του από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ - αν και αυτό δεν μπορεί να συμβεί τυπικά.

Στο να ληφθεί η σκληρή απόφαση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Κουμουνδούρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστημονικούς φορείς, που μετέφεραν τις αντιδράσεις των συναδέλφων του.

Το μεγάλο, όμως, ζήτημα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλο. Δεν ήθελε να υπάρχει καμία «σκιά» πάνω από το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που παρουσίασε στα προοδευτικά κόμματα και τους πολίτες. Είναι σαφές, συγκεκριμένο και δεν επιδίδεται καμίας «προσωπικής άποψης».

«Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Και το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, χθες, από τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε απόλυτα τη στάση του, πλέον, θέλει να προχωρήσει μπροστά στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες και αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσει να στείλει, σήμερα, από την Πάτρα, όπου θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία.