ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Το μετέωρο βήμα της Κεντροαριστεράς

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Το μετέωρο βήμα της Κεντροαριστεράς
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Δύσκολο εκλογικό βράδυ αναμένουν οι πολίτες ότι θα περάσουν την Κυριακή, 25 Ιουνίου, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, καθώς η πλειοψηφία εκείνων που απάντησαν στη δημοσκόπηση της MRB, για το Newsbomb.gr, πιστεύουν ότι τα ποσοστά που θα καταγράψουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που κατέγραψαν τη νύχτα της 21ης Μαΐου.

Την ίδια, πάντως, στιγμή οι ψηφοφόροι τους εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εν τέλει θα ενισχυθούν, γεγονός που υποδεικνύει ότι η συσπείρωση, εν πολλοίς, είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, ενώ εκτιμούν ότι σύντομα θα επιστρέψουν δριμύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Είναι αλήθεια πως η Κουμουνδούρου ήταν η μεγάλη χαμένη της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Επομένως, μοιάζει λογικό το ότι 49.4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί την 25η Ιουνίου. Αντίθετα, το 33.5% εκτιμά ότι αυξήσει τη δύναμη του, ενώ το 10.2% πιστεύει ότι θα παραμείνει στα ίδια.

Τα πράγματα, όμως, είναι εντελώς διαφορετικά ως προς το τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι του, αφού το 91.7% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές ημέρες, πιστεύουν ότι το κόμμα που επέλεξαν θα ενισχυθεί.

Όσον αφορά τη Χαριλάου Τρικούπη, τα πράγματα είναι κάπως πιο μοιρασμένα, σε ότι έχει να κάνει με τα ποσοστά που θα λάβει την Κυριακή. Το 33.8% όσων απάντησαν στην έρευνα, πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τα ποσοστά του, ότι θα μειωθούν απαντάει το 30.7%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το 29.8% θεωρεί ότι θα παραμείνει αμετάβλητο.

Και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, από όσους το ψήφισαν τον Μάιο, το 86.5% αισιοδοξεί ότι θα ανεβάσει τη δύναμη του.

Ως προς την επόμενη ημέρα, στο ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει δριμύτερος και δυνατότερος στην πολιτική σκηνή, καθώς έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, η πλειοψηφία των πολίτων, σε ποσοστό 68.5%, δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί. Αντίθετη άποψη έχει το 24.7% των πολιτών.

Στα ίδια επίπεδα, πάνω, κάτω, απαντούν οι ερωτώμενοι και για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική, ώστε να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 71.7% δεν θεωρεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να επανέλθει τόσο ισχυρή, ώστε να αποτελέσει τον έναν εκ των δύο ισχυρών πόλων του συστήματος.

Πάντως, τα πράγματα διαφοροποιούνται ανάμεσα στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, ως προς την αισιοδοξία τους για το μέλλον. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 84%, πιστεύουν ότι το κόμμα τους θα επανέλθει δριμύτερο και δυνατότερο στην πολιτική σκηνή, καθώς έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, μόλις το 38.3% όσων επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο, πιστεύει ότι μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική, ώστε να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.