ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ «κλείνει το μάτι» στους «11» και την «πόρτα» στον Κασσελάκη

Το ΠΑΣΟΚ «κλείνει το μάτι» στους «11» και την «πόρτα» στον Κασσελάκη

«Φωτιά» στην ευρύτερη Κεντροαριστερά προκαλούν τα δημόσια ανοίγματα που πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ, κυρίως προς την πλευρά προς των «11» βουλευτών που αποχώρησαν πρόσφατα από την Κουμουνδούρου, αλλά και προς τις ευρύτερες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τους Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσο Ηλιόπουλο, δεν φαίνεται να «συγκινούνται» από τις επιθέσεις «αγάπης» της Χαριλάου Τρικούπη. Για αρχή προσβλέπουν σε συζητήσεις με πρόσωπα και κινήσεις που προέρχονται από την Αριστερά και την Οικολογία, χωρίς, όμως, να κλείνουν την πόρτα στην αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ κινείται προς τους «11»

Είναι ξεκάθαρο πως την περίοδο αυτή, το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση και δεν φαίνεται να μπορεί να βρει ισορροπία μετά τη διπλή διάσπαση που βίωσε.

Επομένως, είναι λογικό το ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος του το μομέντουμ και να δείξει, παράλληλα, πως το ενδιαφέρει η ανασύνταξη ολόκληρης της παράταξης, με σκοπό να μπει και πάλι σε κυβερνητική τροχιά.

Έτσι, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, την Πέμπτη, στο Mega, μέσω της οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία σε επί μέρους κοινοβουλευτικά ζητήματα, προς την πλευρά των «11».

«Εγώ είμαι έτοιμος να δώσω χέρι συνεργασίας σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη μπορεί να συμφωνήσει στα τεράστια θέματα που υπάρχουν στην Ελλάδα, για τις μεγάλες ανισότητες. Στη Βουλή θα φανεί ποιοι θέλουν να έχουν υπεύθυνη και προοδευτική στάση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι η κινητικότητα αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που το η Χαριλάου Τρικούπη έχει εδραιωθεί δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, προσπερνώντας την Κουμουνδούρου. Στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 15,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 12,7%, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 11,5%.

«Κλειστή η πόρτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Προς ώρας, από το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως εξαιρείται ο ΣΤΡΙΖΑ. Και αυτό συμβαίνει γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν πως στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν παραμείνει τα πιο «τοξικά» στελέχη της περασμένης δεκαετίας, δείχνοντας προς την πλευρά του Παύλου Πολάκη και του Γιώργου Τσίπρα.

Επίσης, εκεί βρίσκονται ακόμα πρόσωπα που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα, επιδεικνύοντας απέναντι στο άλλοτε κραταιό κίνημα μια συμπεριφορά την οποία και χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη». Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου υπάρχουν ακόμα πρόσωπα, τα οποία στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

«Στοπ» από τους «11»

Από την πλευρά τους, τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τους Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσο Ηλιόπουλο, δεν να ανταποκρίνονται στο «φλερτ» της Χαριλάου Τρικούπη. Για αρχή προσβλέπουν σε συζητήσεις με πρόσωπα και κινήσεις που προέρχονται από την Αριστερά και την Οικολογία, χωρίς, όμως, να κλείνουν την πόρτα στην αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

«Το ερώτημα είναι υπαρκτό, αλλά η προτροπή του κ.Ανδρουλάκη είναι πρόωρη και άνευ αντικειμένου, πριν αποκτήσει δυναμική ο χώρος της κεντροαριστεράς», δήλωσε στο Action 24, ο Γιώργος Σταθάκης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε κάποια κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ενδέχεται να συμφωνούν, ενώ είναι προφανές ότι δεν τους αφήνει αδιάφορους η αντιμετώπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη.