ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφη Αχτσιόγλου: «Υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το ΠΑΣΟΚ, αλλα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε τώρα»

Έφη Αχτσιόγλου: «Υπάρχει σύγκλιση απόψεων με το ΠΑΣΟΚ, αλλα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε τώρα»

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, καθώς και για την πρεμιέρα της Νέας Αριστεράς στη Βουλή. 

Την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την δημιουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστέρας παραχώρησε η Έφη Αχτσιόγλου.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, καθώς και για την πρεμιέρα της Νέας Αριστεράς στη Βουλή.

Αρχικά, η κα. Αχτσιόγλου, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι «το μέτωπό μας είναι με τη δεξία», αναφέροντας πως «δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας επί της αρχής με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες συγκλίσεων σε θέματα».

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας σημείωσε ότι «είναι θετικό που γίνεται, αλλά πρέπει να υπάρχει οργάνωση και δομημένος λόγος», από την πλευρά της Ελλάδας.

Αναφορικά με την επίσημη πρώτη της νέας ΚΟ «Νέα Αριστερά» στη Βουλή, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε: «είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια αντιπολίτευση προγραμματική, δομική και συνάμα δημιουργική, δηλαδή να αναδείξουμε και να καταγγείλουμε θέματα τα οποία στρέφονται εις βάρος των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και την ίδια στιγμή να καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Και αυτό να το κάνουμε με ένα συγκεκριμένο, συγκροτημένο τρόπο. Το μέτωπό μας είναι με τη δεξιά, με την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και ο λόγος της παρουσίας μας και της βασικής μας δουλειάς».

«Το μέτωπό μας είναι με τη δεξιά»

Για τις επικρίσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αποχωρήσαντες εξυπηρετούν συμφέροντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Είμαστε στελέχη τα οποία είναι και καταγεγραμμένο και στην κοινή γνώμη ότι η βασική μας αντιπαράθεση είναι με την κυβέρνηση της δεξιάς, οι λόγοι της αποχώρησής μας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς και συγκεκριμένοι. Πολιτικοί. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την νέα του ηγεσία, να ασκήσει μια πραγματικά δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό το κενό στον προοδευτικό κόσμο υπάρχει».

Σχετικά δε με τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε: «έκανε μια τοποθέτηση αρχής και δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό και δεν διαφωνώ με αυτή. Από την δική μας πλευρά αυτό είναι σαφές. Το μέτωπο είναι με την κυβέρνηση της δεξιάς με τις επιλογές που κάνει και επιβαρύνει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αυτό το έχουμε δείξει με τη στάση μας όλο τον καιρό. Και λίγο πριν την απόφαση της αποχώρησης όταν ήμασταν σε διαβουλεύσεις για το πώς θα κινηθούμε και σήμερα που βρισκόμαστε στη νέα μας ΚΟ».

Ερωτώμενη κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «σήμερα υπό την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που έχουμε δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. Παράδειγμα, χτες στο φορολογικό ήταν καταμέτωπη η αντίδραση των προοδευτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης και στο προηγούμενο νομοσχέδιο που αφορούσε τα funds και την πρώτη κατοικία, επίσης υπήρχαν συγκλίσεις, όχι όμως μια δομική επί της αρχής στην παρούσα φάση, συνεργασία. Αυτή τη στιγμή υπό τα δεδομένα κόμματα που έχουμε κοινοβουλευτικά και μη δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας επί της αρχής, υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες συγκλίσεων σε θέματα».

«Οι ευρωεκλογές θα είναι ένα πρώτο βήμα και είναι μια σημαντική μάχη και θα είναι σημαντικό να μετρήσουμε και τη δυνατότητά μας για να καλύψουμε την ανάγκη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου.

«Ο Αλέξης Χαρίτσης μας κάνει περήφανους ως επικεφαλής της ΚΟ»

Για τον λόγο που δεν ορίστηκε εκείνη επικεφαλής της νέας ΚΟ, εξήγησε: «Ο βασικός λόγος είναι πολιτικός. Θεωρώ πως από την στιγμή που πριν από λίγο καιρό διεκδίκησα την προεδρία ενός άλλου κόμματος, δεν θα ήταν ορθό να ηγηθώ της ΚΟ της νέας προσπάθειας διότι εκτιμώ πως θα συγχέονταν τα δύο γεγονότα πολύ εύκολα. Η δημιουργία της Νέας Αριστεράς είναι μια άλλη υπόθεση, καλείται να καλύψει άλλες ανάγκες. Το τι συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άλλη υπόθεση. Καλώς να υπάρχει αυτή η διάκριση. Πέραν τούτου, θεωρώ πως ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ένα πρόσωπο που έχει πολιτική συγκρότηση στο πολιτικός ήθος και ύφος, γιατί και αυτά είναι πολύ σημαντικά για εμάς, που μας κάνει υπερήφανους να είναι μπροστά μας».

Παράλληλα επεσήμανε: «Σέβομαι απολύτως κάθε απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την επιλογή του και δεν διεκδικώ να έχω την απόλυτη αλήθεια. Κάνουν τις επιλογές τους, είναι σεβαστές. Εμείς είμαστε με καθαρό βλέμμα στη Βουλή, δεν έχουμε κανένα άγχος. Ξέρουμε γιατί αποχωρήσαμε και τι διεκδικούμε να κάνουμε σε σχέση με την δεξιά».

Για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το ίδιο κόμμα και πώς δεν συνδέεται με τη Νέα Αριστερά, έκανε λόγο για τοξικότητα, ενώ σε ερώτηση για τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη είπε: «Ναι, υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και θα δούμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να υπάρξει μια κοινή πορεία».

«Θετική η επίσκεψη Ερντογάν»

Για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «είναι θετικό που γίνεται», προσθέτοντας ότι «Πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας όσο προσδοκούμε να υπάρχει μια ειρηνική συμπόρευση και να μπορεί να υπάρξει και μια λύση στη διαφορά που αφορά την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στο βαθμό που είμαστε σαφείς προς τι επιδιώκουμε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και πού θέλουμε να πάμε, τότε καλώς πρέπει να γίνονται αυτές οι επισκέψεις. Όχι επισκέψεις για να γίνονται απλά. Φαίνεται πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και φαίνεται από την τουρκική πλευρά πως υπάρχει μια διάθεση να συνομιλήσει εντός του πλαισίου της Δύσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το παράθυρο αλλά όχι χωρίς οργάνωση και χωρίς δομημένο διάλογο».