ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν σε όλα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Συμφώνησαν σε όλα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί

Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2012 δήλωσαν Ευ. Βενιζέλος, Φ. ΚουβέληςΤο περιεχόμενο της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα νέα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ που αναζητά η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, το Μέγαρο Μαξίμου θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων. Στη σύσκεψη βρέθηκε και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Μετά τη λήξη της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρας δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε όλα, διευκρινίζοντας πάντως ότι η συμφωνία αφορά βασικές κατευθύνσεις και όχι μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται η άφιξη της τρόικας, θα έχουν βρεθεί και τα 11,5 δισ. Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί περίπου τα 8,5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο για τη διετία 2013-14, ενώ με τα ισοδύναμα μέτρα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δε θα γίνει περικοπή στα ειδικά μισθολόγια. Στην τρίωρη συζήτηση των κυβερνητικών εταίρων συμφωνήθηκε, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2012, αλλά θα εκτελεστούν στο ακέραιο όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (που θα αντισταθμιστεί με επιδοματική πολιτική), ενώ αναζητούνται ακόμη ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η περικοπή των ειδικών μισθολογίων.

Την ερχόμενη εβδομάδα και πριν την έλευση της τρόικα στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν νέα συνάντηση, στην οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, θα καθοριστεί το πρόγραμμα περικοπών των 11,5 δισ. με την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ενώ τέλος θα συμφωνηθεί το πρώτο πλάνο για την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, η οποία προφανώς συνδυάζεται με την υπόθεση των 11,5 δισ., καθώς αν αφορούν τελικώς τετραετία και όχι τριετία, η όλη προσπάθεια γίνεται πιο εφικτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε στην τρίωρη και πλέον σύσκεψη, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς ένα σχέδιο περικοπών, χωρίς αυτό να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού. Όλα θα κριθούν στις συναντήσεις που θα γίνουν με την Τρόικα πιστεύουν πλέον στο Υπουργείο. Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε, ότι δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11, 5 δισ., ενώ στο ερώτημα αν θα γίνουν περικοπές κι αν αυτές θα είναι οριζόντιες απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τα οποία όμως οι πολιτικοί Αρχηγοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται, καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισαν, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνητικοί εταίροι θα συνεδριάσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έθεσε ως προτεραιότητα την επιμήκυνση του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Συμφωνήσαμε σε όλα

Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα το 2012

Κουβέλης: Θα ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα